Násilné vzťahy: Prečo v nich obete ostávajú tak dlho?

NETKY.SK • 12 Máj 2024, 18:30 • 2 min
Násilné vzťahy: Prečo v nich obete ostávajú tak dlho?

Násilné vzťahy predstavujú závažný problém, pri ktorom sa obete často nachádzajú v ťažko pochopiteľnej situácii. Napriek nebezpečenstvu a utrpeniu mnohé z nich zostávajú v toxickej dynamike. Existuje niekoľko faktorov, ktoré prispievajú k tomuto javu, vrátane emocionálnych väzieb, finančnej závislosti, izolácie od podpory a strachu z ohrozenia. Je dôležité pochopiť tieto faktory a poskytnúť obetiam dostatočnú podporu a zdroje na opustenie násilného vzťahu a začatie nového života.

slovakia

left justify in out

Násilné vzťahy sú komplexným a bolestivým fenoménom, ktorý má deštruktívny vplyv nielen na fyzické, ale aj emocionálne a psychické zdravie obetí. Je prekvapujúce, že mnohé z týchto obetí zostávajú v takýchto toxickejch vzťahoch aj napriek zjavnej nebezpečnosti a utrpeniu. Prečo? Na túto otázku nie je jednoduchá odpoveď, ale existuje mnoho faktorov, ktoré sa do tohto javu zapájajú.

Skryté emocionálne väzby

Mnohé obete násilných vzťahov sú emocionálne viazané na svojho partnera napriek všetkým negatívnym skúsenostiam. Tieto väzby môžu byť vytvorené na základe lásky, závislosti, alebo strachu. Obete často chápu svojho partnera ako komplexnú osobu, ktorá má aj dobré vlastnosti, a preto sú ochotné prehliadať jeho násilné správanie. Často majú aj nízke sebavedomie a pocit viny, čo ich udržuje v toxickej dynamike, pretože si myslia, že si nezaslúžia lepší vzťah.

Finančná závislosť

Pre mnohé obete násilných vzťahov je finančná závislosť veľkým obmedzením. Mohli by opustiť svojho partnera, ale nemajú finančné prostriedky na to, aby mohli samostatne žiť. Ich partner ich môže finančne kontrolovať, obmedzovať prístup k peniazom a zamestnaniu, čím ich udržuje v zraniteľnej pozícii. Pre mnohé obete je strach z chudoby silnejší ako strach z fyzického násilia.

Izolácia od podpory

Ďalším dôležitým faktorom, ktorý udržuje obete v násilných vzťahoch, je izolácia od rodiny a priateľov. Násilní partneri často kontrolujú komunikáciu obetí s ich blízkymi a snažia sa obete izolovať, aby nemali prístup k podpore alebo pomoci. Obete sa môžu cítiť osamelo a bezmocne, pretože nemajú nikoho, komu by sa mohli zveriť, a nemajú kde hľadať pomoc.

Kultúrne a spoločenské normy

Niekedy kultúrne a spoločenské normy tiež hrávajú dôležitú úlohu pri udržiavaní obetí v násilných vzťahoch. Niektoré kultúry alebo komunity môžu mať sklon bagatelizovať alebo tolerovať násilie v rámci partnerstva. Obete sa môžu cítiť hanbou, ak odchádzajú zo vzťahu, alebo sa obávajú odsudzovania zo strany svojej komunity.

Strach z ohrozenia

Samozrejme, jedným z hlavných dôvodov, prečo obete zostávajú v násilných vzťahoch, je strach z ohrozenia. Násilní partneri často vyhrážajú obetiam, že ich zrania, ak sa pokúsia o odchod. Tento strach môže byť veľmi reálny, pretože mnohé obete zažili už násilie a majú obavy z eskalácie násilia, ak by sa pokúsili o opustenie partnera.

Násilné vzťahy sú zložitým problémom, ktorý má hlboké korene v emocionálnych, finančných, sociálnych a kultúrnych faktoroch. Pre mnohé obete je opustenie násilného partnera ťažké a riskantné rozhodnutie. Je dôležité, aby sme ako spoločnosť poskytovali podporu a zdroje pre obete, aby mohli opustiť tieto nezdravé vzťahy a začať nový, bezpečný život.



















twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: psychologytoday.com, , apa.org, who.int. titulná foto: ddsmlaw.com
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies