Na zasadnutí vlády odobrili novú národnú nemocnicu v Ružinove. Venovali sa aj zriadeniu nových veľvyslanectiev i ľuďom bez domova

NETKY.SK • 29 Máj 2024, 14:30 • 2 min
Na zasadnutí vlády odobrili novú národnú nemocnicu v Ružinove. Venovali sa aj zriadeniu nových veľvyslanectiev i ľuďom bez domova

BRATISLAVA - Vláda v stredu (29.5.2024) odobrila výstavbu novej národnej nemocnice v bratislavskom Ružinove, ktorej návrh predložila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Na programe bol i návrh, že každý človek bez domova by mal mať možnosť za poskytnutia primeranej podpory v primeranom čase riešiť svoju situáciu a získať cenovo dostupné bývanie (ktorý predložil minister práce sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

slovakia

left justify in out

Nová národná nemocnica

Vláda v stredu (29. 5.) odobrila výstavbu novej národnej nemocnice v bratislavskom Ružinove. Nemocnica by mala mať kapacitu 1015 lôžok a dokončená by mala byť najneskôr do konca roka 2032. V lokalite Rázsochy, kde mala nemocnica pôvodne stáť, chce štát najneskôr do roku 2031 postaviť Národný ústav detských chorôb s kapacitou 446 lôžok.

Navrhované riešenia zabezpečia podľa Ministerstva zdravotníctva SR efektívne a hospodárne vynakladanie verejných finančných prostriedkov, vytvoria predpoklad pre efektívny časový harmonogram výstavby Národnej univerzitnej nemocnice v Bratislave v prospech pacientov i zdravotníkov.

Národná nemocnica by mala vzniknúť rekonštrukciou bloku D ružinovskej nemocnice a dobudovaním novej v súčasnom priestore zimného štadióna. Vzniknúť by tiež mohlo vzdelávacie zázemie formou kampusu tak, ako bolo navrhnuté v lokalite Rázsochy.

Plány rezortu zdravotníctva, týkajúce sa zmeny lokality výstavby novej nemocnice, už skôr kritizovali opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko, rovnako aj Lekárske odborové združenie a Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb.

 

Ľudia bez domova

Každý človek bez domova by mal mať možnosť za poskytnutia primeranej podpory v primeranom čase riešiť svoju situáciu, získať cenovo dostupné bývanie a začleniť sa do života. Vyplýva to z návrhu Akčného plánu na roky 2024 - 2026 k Národnej koncepcii prevencie a ukončovania bezdomovstva. Predložil ho minister práce sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

"Ukončovanie bezdomovstva predstavuje súbor opatrení, ktoré smerujú k podpore opätovného získania a udržania bývania pre ľudí bez domova a predchádzaniu straty domova u ľudí v rizikových situáciách, nový prístup k riešeniu bezdomovstva. Na jednej strane totiž mnohé doterajšie opatrenia pomoci ľuďom bez domova ani neboli výslovne zamerané na túto cieľovú skupinu. Zároveň neboli jednoznačne zacielené a systémovo prepojené," uviedol predkladateľ.

Zriadenie veľvyslanectiev v Austrálii a Bruseli

Sieť zastupiteľských úradov SR v zahraničí sa opätovne rozšíri aj o ambasády v austrálskom hlavnom meste Canberra a belgickom Bruseli.

"Cieľom materiálu je dosiahnuť efektívnejšie presadzovanie zahranično-politických záujmov Slovenskej republiky," objasnilo  Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Upozornilo, že v oboch prípadoch obnovenia zastupiteľských úradov vychádzalo z hľadiska multilaterálnych, ekonomických i kultúrnych záujmov SR, poskytovania konzulárnej asistencie a zabezpečovania spolupráce s krajanskou komunitou.

 

Nové vojenské zastúpenie

Slovensko by mohlo mať nové vojenské zastúpenie na Veliteľstve Zboru rýchleho nasadenia NATO v španielskej Valencii.

"Aktualizácia vojenského zastúpenia sa navrhuje v nadväznosti na zmeny v globálnom bezpečnostnom prostredí, pričom odráža potreby Slovenskej republiky v procese implementácie transformačných zmien, platných medzinárodných záväzkov voči spojencom v NATO a EÚ a bilaterálnych dohovorov s partnermi. Rozšírenie vojenského zastúpenia súčasne súvisí s realizáciou opatrení v oblasti obrany a odstrašenia na východnom krídle NATO," vysvetlil predkladateľ.

 

Priemyselný park Šurany

Platnosť predkupného práva k pozemkom, na ktorých má vzniknúť priemyselný park Šurany Industrial Park, sa predĺži o jeden rok.

O predĺženie platnosti predkupného práva požiadala štátna spoločnosť MH Invest, ktorá patrí pod rezort hospodárstva a ktorá tento priemyselný park zabezpečuje.

"MH Invest žiadosť odôvodňuje nedostatočnými finančnými prostriedkami vyčlenenými na realizáciu významnej investície Šurany Industrial Park, ktoré neumožňujú vykonať predkupné právo k pozemkom, ktoré sú súčasťou významnej investície a prípadne ani podať návrh na začatie vyvlastňovacieho konania k týmto pozemkom," vysvetlilo v návrhu ministerstvo.

Proces majetkovoprávneho vysporiadania plánuje spoločnosť začať hneď po získaní potrebných financií.

 

Slovensko a Saudskoarabské kráľovstvo

"Cieľom dohody je podporovať hospodársku, obchodnú, investičnú, vedeckú, technologickú, inovačnú a technickú spoluprácu medzi Slovenskou republikou a Saudskoarabským kráľovstvom formou spolupráce vo všetkých odvetviach hospodárstva, ale aj formou podpory výmeny poznatkov a technickej expertízy potrebnej pre špecifické programy spolupráce," uviedlo Ministerstvo hospodárstva v predkladacej správe k materiálu.

Spolupráca by sa mala týkať výmeny informácií súvisiacich s vedeckým a technologickým výskumom, výmenných programov športových a mládežníckych organizácií, združení a zväzov, ale aj audio, vizuálnej a mediálnej oblasti.

Dohoda predpokladá výmenu návštev oficiálnych predstaviteľov z uvedených oblastí, ale aj podporu cestovného ruchu prostredníctvom výmeny turistických informácií a individuálnych a skupinových turistov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TA3 / TASR / RTVS, Foto: Facebook / Zuzana Dolinková
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies