Minister Tomáš: Samosprávy budú mať 30 dní na rozhodnutie o poskytnutí sociálnych služieb

NETKY.SK • 27 Máj 2024, 13:33 • 2 min
Minister Tomáš: Samosprávy budú mať 30 dní na rozhodnutie o poskytnutí sociálnych služieb

BRATISLAVA - Samosprávy budú mať možnosť vyhnúť sa poplatkom za sociálne služby, ak klientov umiestnia v inom zariadení. Dohodli sa na tom ministerstvo práce, ZMOS a asociácia neverejných poskytovateľov.

slovakia

left justify in out

"V súčasnosti platí, že obec alebo samosprávny kraj sú automaticky povinné poskytovať finančný prostriedok na prevádzku neverejným poskytovateľom sociálnych služieb ihneď po uzavretí zmluvy medzi klientom a pobytovým zariadením bez toho, aby obec či samosprávny kraj mohli predtým do tohto procesu vstúpiť," povedal Tomáš.

V súčasnosti samosprávy musia financovať neverejným zariadeniam služby, keď klient so zariadením uzavrie zmluvu. Po novom budú mať podľa Erika Tomáša 30 pracovných dní, aby ho mohli umiestniť napríklad do vlastného alebo iného verejného zariadenia, prípadne aj neverejného. V súčasnosti podľa štátneho tajomníka ministerstva práce Branislava Ondruša čelia viaceré obce predžalobným výzvam týkajúcim sa poplatkov neverejným poskytovateľom.

Neverejní poskytovatelia pokrývajú 37 percent klientov v pobytových zariadeniach, povedal Erik Tomáš.

Šéfka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb Anna Ghannamová poznamenala, že samosprávy budú mať po zmene pocit, že rozhodujú, nakoniec však často vo verejných zariadeniach nebude miesto. Úbytku klientov v neverejných zariadeniach sa neobáva.

ZMOS očakáva, že bude mať aspoň lepší prehľad o tom, komu a kde sa sociálne služby poskytujú, dodala Božena Kováčová zo ZMOS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR, ZMOS, Denník N, Topky, Foto: Tlačový odbor MPSVR SR (archívna foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies