Matovič do kresla premiéra nedorástol, tvrdí SaS. Spustenie hodnotenia vakcíny Sputnik V vítajú

NETKY.SK • 5 Marec 2021, 08:47 • 2 min
Matovič do kresla premiéra nedorástol, tvrdí SaS. Spustenie hodnotenia vakcíny Sputnik V vítajú

BRATISLAVA – Strana Sloboda a Solidarita tvrdo odsúdila premiérov status, v ktorom informoval o ponuke zo strany Ruska o prípadnom zrušení zazmluvnených 2-miliónov kusov vakcíny Sputnik V. Zároveň vítajú spustenie tzv. rolling review procesu ruskej očkovacej látky Európskou liekovou agentúrou.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Premiér Igor Matovič podľa strany SaS opätovne otáča situáciu a vydiera občanov a aj koaličných partnerov. Požiadavka na rekonštrukciu vlády nie je pre dovoz Sputnika, ale kvôli jeho štýlu vládnutia, prízvukovala strana SaS v oficiálnom vyjadrení. 

 

Premiér do funkcie premiéra nedorástol

„Ani po roku v pozícii premiéra nepochopil, že vládnuť sa nedá cez Facebook. Dohody sa nerobia cez verejné osočovanie koaličných partnerov, ale za rokovacím stolom. To platí aj o desiatkach miliónov eur daňovníkov, ktoré sa nemíňajú z večera do rána, ale s rozvahou. Igor Matovič opäť raz len ukázal, že do kresla premiéra nedorástol a jeho najnovším statusom len podčiarkol nevyhnutnosť rekonštrukcie vlády," uviedol predseda SaS Richard Sulík.

 

img

 

Súvisiaci článok: Matovičovi vraj výrobca vakcíny Sputnik V ponúkol zrušenie zmluvy

 

SaS víta preskúmanie Sputnika V

Spustenie procesu postupného preskúmavania vakcíny Sputnik V na úrovni EMA je podľa liberálov správnym krokom. Tvrdia, že téma Sputnik však absolútne nemá nič spoločné so súčasnou vládnou krízou.


„Opakovane sme sa vyjadrili, že podporujeme očkovanie vakcínou Sputnik, ak bude schválená Európskou liekovou agentúrou alebo ŠÚKLom. Spustenie procesu preskúmavania Európskou liekovou agentúrou je tak správnym krokom na ceste k registrácii samotnej vakcíny. Ak bude nakoniec Sputnik V schválený, očkovanie aj na Slovensku pôjde ruka v ruke s pravidlami, po ktorých všetci voláme," uviedla predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Janka Bittó Cigániková.

 

img

Strana SaS dúfa, že riadny schvaľovací proces a registrácia vakcíny Sputnik prebehne čo najskôr, ako sa to udialo v prípade vakcíny Moderna, ktorá potrebovala na schválenie len 51 dní, oproti Pfizeru, ktorý 76 dní a AstraZeneca 121 dní.

 

Prečítajte si tiež: Matoviča kritizujú už aj vlastný! Jeho poslanec mu po poriadne naložil

 

Rusi ponúkli zrušenie zmluvy

Predseda vlády Igor Matovič vo štvrtok na sociálnej sieti FB informoval, že mu výrobca vakcíny Sputnik V poslal oficiálnu ponuku, že ak má byť ich očkovacia látka predmetom nenávisti, pričom hrozí pád vlády, sú ochotní s okamžitou platnosťou zrušiť celú zmluvu na zabezpečenie 2-miliónov vakcín.

 

"Bez akýchkoľvek sankcií voči Slovensku a s dovetkom, že 40 krajín, ktoré na Sputnik V čakajú, sa o vakcíny určené pre ľudí na Slovensku pobijú," napísal Matovič v príspevku. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies