Japonsko a Južná Kórea: Balík sankcií za dodávky zbraní Rusku

NETKY.SK • 24 Máj 2024, 10:37 • 2 min
Japonsko a Južná Kórea: Balík sankcií za dodávky zbraní Rusku

TOKIO - Japonsko a Južná Kórea oznámili balík sankcií zameraný voči jedincom, spoločnostiam a plavidlám, ktoré sú podozrivé z dodávok severokórejských zbraní Rusku pre použitie na Ukrajine. Správu priniesla AFP.

slovakia

left justify in out

Južná Kórea obviňuje Severnú Kóreu (KĽDR) z toho, že posiela tisíce kontajnerov plných munície Rusku. Okrem toho odborníci tvrdia, že nedávna séria skúšobných odpalov Pchjongjangom sa mohla týkať zbraní, ktoré sa využijú na bojisku na Ukrajine.
 
Americké ministerstvo financií v auguste zaviedlo podobné ekonomické opatrenia ako teraz Tokio a Soul, pričom uviedlo, že Rusko na Ukrajine spotrebúva množstvo munície a stráca ťažkú techniku, čo ho núti obrátiť sa na svojich spojencov vrátane KĽDR.
 
Hovorca japonskej vlády povedal, že Tokio ostro odsudzuje tieto údajné dohody medzi Moskvou a Pchjongjangom. Spolupracovalo preto s USA ako svojim spojencom s cieľom zmraziť aktíva 11 spoločností a jednej fyzickej osoby, ktoré sa podľa hovorcu podieľajú na vojenskej spolupráci Ruska a KĽDR.
 
Dohody "porušujú rezolúcie OSN, ktoré kategoricky zakazujú transfer zbraní a súvisiacich materiálov so Severnou Kóreou," citovala AFP vyjadrenie hovorcu vlády v Tokiu.
 
Japonské médiá informovali, že deväť z 11 firiem, ako aj zmienená fyzická osoba, sa nachádzajú v Rusku, zatiaľ čo ostatné dve spoločnosti majú sídlo na Cypre. Sú podozrivé z napomáhania prevozu zbraní zo Severnej Kórey.
 
Južná Kórea taktiež uvalila vlastné sankcie na dve ruské plavidlá a sedem Severokórejčanov, pričom ich obvinila z rôznych činností vrátane údajného obchodovania s vojenskými dodávkami medzi Moskvou a Pchjongjangom.
 
Vo vyhlásení juhokórejského ministerstva zahraničných vecí sa uvádza, že predmetné plavidlá prepravovali veľké množstvá kontajnerov s vojenskými zásobami medzi Ruskom a Severnou Kóreou.
 
Jeden zo Severokórejčanov sa údajne podieľal na rokovaniach s cieľom sprostredkovať dohodu o zbraniach s členom ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny v rokoch 2022 a 2023. Ďalší sa zapájal do dovozu nafty, ktorá je kritická pre jadrové a raketové programy Pchjongjangu, z Ruska do KĽDR.
 
Zvyšná pätica sa podľa Soulu podieľala na získavaní finančných prostriedkov na podporu severokórejských programov a to tak, že ako IT pracovníci zarábali a získala zahraničnú menu, pričom sa údajne nelegálne zdržiavali v ruskom Vladivostoku.
 
KĽDR minulý týždeň poprela obvinenia týkajúce sa dovozu zbraní do Ruska a tvrdila, že nemá žiadny záujem na exporte vojenských technických spôsobilostí do akejkoľvek krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP, Ilustračné foto: bt.dk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies