Galéria Nedbalka otvára novú výstavu. Predstaví Vizuálny punk od Erika Bindera

NETKY.SK • 28 Máj 2024, 11:25 • 2 min
Galéria Nedbalka otvára novú výstavu. Predstaví Vizuálny punk od Erika Bindera

BRATISLAVA - Galéria Nedbalka ako galéria moderného umenia každoročne organizuje niekoľko výstav, prostredníctvom ktorých návštevníkom a návštevníčkam predstavuje diela zo svojej zbierky, ktoré nie sú súčasťou stálej expozície. Aktuálna výstava Erik Binder – Vizuálny punk prezentuje autorove maľby z rokov 2009 – 2013.

slovakia

left justify in out

Erik Binder patril medzi najvýraznejšie osobnosti súčasnej nielen slovenskej, ale aj stredoeurópskej výtvarnej scény. Svojou tvorbou sa zapísal do povedomia odbornej i laickej verejnosti a prezentoval ju na mnohých výstavách doma i v zahraničí. Bol to otvorený človek, ktorý ako špongia nasával rôznorodé podnety z okolitého sveta a podrobil ich výtvarnému spracovaniu. Jeho bezprostrednosť sa prejavuje v celej jeho tvorbe. V dielach kombinoval najrozličnejšie symboly a znaky, rôzne ich varioval a vrstvil, vytrhával ich z ich prirodzených kontextov a zasadzoval do kontextov nových. Svojím entuziazmom podnietil množstvo spoluprác medzinárodného významu.

Maľby sa stali zberateľsky najvyhľadávanejšou časťou Binderovej tvorby. Sú to komplexné kompozície, ktoré v sebe zahŕňajú množstvo na prvý pohľad rôznorodých prvkov. Binder vníma rôzne javy, ktoré sa vo svete objavujú, abstrahuje ich do znakov a symbolov a tie následne implementuje do samotnej maľby. Javy, ktoré ho zaujímajú, sú predovšetkým výrazové prostriedky rôznych subkultúr, najmä street artu a konkrétne graffiti. Ich jazyk objavoval najmä v množstve malieb akrylátovými sprejmi. V tých je dominantná gestická maľba, spontánnosť a inšpirácia detskou kresbou. Vďaka tomuto spôsobu vyjadrenia môže autor rýchlo spracovať najrozličnejšie nápady. Spreje z pohľadu „profesionálnych“ tvorcov grafitov nanáša „amatérsky“ a necháva ich voľne stekať po plátne či papieri, čím vzniká jeho jedinečný rukopis. Okrem toho grafity vytrháva z ich prirodzeného prostredia a implementuje do tzv. vysokého umenia. Týmto spôsobom sa snaží o zotieranie hraníc medzi ,,vysokým“ a ,,nízkym“ umením. Z diel vyžaruje pre autora typický bezprostredný humor a detská hravosť, ktoré vychádzajú najmä z jeho nespútanej radosti zo samotného aktu tvorby. V tvorbe sa snaží čo najviac oprostiť od vlastných zámerov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Galéria Nedbalka, Foto: Galéria Nedbalka
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies