Francúzsko: Skúšobné odpálenie rakety schopnej niesť jadrovú hlavicu

NETKY.SK • 23 Máj 2024, 09:46 • 2 min
Francúzsko: Skúšobné odpálenie rakety schopnej niesť jadrovú hlavicu

PARÍŽ - Francúzsko uskutočnilo prvé skúšobné odpálenie aktualizovanej nadzvukovej strely ASMPA schopnej niesť jadrovú hlavicu. Na sieti X o tom informoval francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu. Správu priniesla AFP.

slovakia

left justify in out

Spresnil, že raketa ASMPA-R bola vypustená bez bojovej hlavice zo stíhačky Rafale počas cvičenia nad francúzskym územím na konci letu simulujúceho jadrový nálet, napísal Lecornu.
 
Minister dodal, že toto cvičenie bolo plánované už dávnejšie, pričom jeho cieľom bolo podporiť "dôveryhodnosť vzdušného jadrového prvku odstrašenia". Francúzsko má okrem vzdušných aj ponorkové jadrové sily.
 

Zhodou okolností k tejto skúške došlo deň po tom, čo Rusko oznámilo začiatok vojenského cvičenia s taktickými jadrovými zbraňami, ktoré sa koná v Južnom vojenskom okruhu hraničiacom s Ukrajinou a zahŕňajúcom aj časti ukrajinského územia anektované Moskvou, dodala britská stanica BBC.
 
Podľa informácií AFP Francúzsko plánuje v najbližších rokoch vynaložiť na svoje jadrové sily vrátane modernizácie leteckých nosičov 13 percent svojho vojenského rozpočtu.
 
Rusko sa od začiatku svojej invázie na Ukrajinu opakovane vyhráža jadrovými zbraňami. Francúzsky prezident Emmanuel Macron už viackrát pripustil, že v zásade nemožno vylúčiť žiadne prostriedky na zabránenie víťazstvu Ruska, dokonca ani vyslanie vojakov zo západných krajín na Ukrajinu, dodala BBC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP, BBC, Foto: Stíhačka Rafale nesúca raketu ASMPA-R schopnú niesť jadrové hlavice / MBDA
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies