Eduard Heger a Emmanuel Macron diskutovali o spoločných záujmoch

NETKY.SK • 13 December 2021, 18:28 • 2 min
Eduard Heger a Emmanuel Macron diskutovali o spoločných záujmoch

BUDAPEŠŤ - Dvojica sa stretla v rezidencii francúzskeho veľvyslanectva v Budapešti, kde sa koná rokovanie premiérov krajín Vyšehradskej štvorky.

slovakia

left justify in out

Silnou témou nadchádzajúceho francúzskeho predsedníctva v Rade Európskej únie, ktoré sa začne 1. januára 2022, je spolupráca a investície súvisiace s postpandemickou dobou, povedal v Budapešti po schôdzke s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom predseda vlády SR Eduard Heger. "Má v tom našu plnú podporu – je to téma, ktorú razím aj ja na domácej i európskej pôde," zdôraznil slovenský premiér.

 

img

 

Heger a Macron sa zhodli na spojenectve v otázke využitia atómovej energie ako bezuhlíkového zdroja na výrobu elektriny. Hovorili aj o praní špinavých peňazí, ktoré je veľkým problémom Slovenska i ďalších krajín a o ktorom budú diskutovať aj v rámci večerných rokovaní premiérov Vyšehradskej štvorky (V4).

 

Slovenský premiér s francúzskym prezidentom otvorili aj tému ochrany novinárov. Podľa Hegera je pre novinárov dôležitý "pocit istoty robiť poctivú objektívnu žurnalistiku a zároveň nebyť vystavovaný absolútne žiadnemu ohrozeniu – a už vonkoncom nie ohrozeniu života". Heger dodal, že s tým majú skúsenosti aj Francúzi a že sa s Macronom dohodli, ako túto tému otvoriť aj za európskym stolom.

 

Prečítajte si tiež: Eduard Heger a Joe Biden rokovali o situácii na Ukrajine

 

Macron sa večer pripojí k schôdzke premiérov vyšehradského zoskupenia (Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska), aby spoločne prerokovali aktuálne otázky európskej politiky a priority nadchádzajúceho francúzskeho predsedníctva v EÚ.

 

img

 

Macrona privítali v Maďarsku predseda vlády Viktor Orbán a prezident János Áder. Šéf Elyzejského paláca priznal isté dlhodobé politické nezhody s Orbánom, dodal však, že obaja sú odhodlaní spolupracovať v prospech Európy. Naznačil aj isté zmiernenie postojov v otázkach migračnej politiky.

 

Situácia s migrantmi na hraniciach Bieloruska a EÚ "nás vedie k tomu, aby sme premýšľali o nových postupoch pri zabránení toku migrantov, pri posilňovaní ochrany hraníc a v nachádzaní nových ciest k účinnej spolupráci Európanov v tejto téme," citovala Macrona agentúra DPA.

 

img

 

Orbán zdôraznil, že s Macronom sa zhodujú v troch veciach. "Obaja milujeme svoju vlasť, pracujeme na tom, aby bola Európa silnejšia a sme zajedno v tom, že Európa potrebuje strategickú autonómiu". Pod strategickou autonómiou Orbán rozumie silný zbrojársky priemysel, atómovú energetiku a potravinovú sebestačnosť, vysvetľuje DPA.

 

Možno vás zaujme: Vladimir Putin pomenoval príčiny migračnej krízy v Európe

 

Macron sa Maďarsku poďakoval za vojenskú podporu Francúzska v Mali. Ako pripomenula agentúra AFP, išlo o prvú návštevu francúzskeho prezidenta v Budapešti od roku 2007

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies