Dnes si pripomíname Svetový deň astmy. Podľa WHO postihuje približne 250-miliónov ľudí

NETKY.SK • 7 Máj 2024, 11:31 • 2 min
Dnes si pripomíname Svetový deň astmy. Podľa WHO postihuje približne 250-miliónov ľudí

BRATISLAVA - Astma je celosvetovým problémom a podľa WHO, postihuje približne 250-miliónov ľudí, pričom odhady naznačujú v blízkej budúcnosti nárast prípadov. Zhruba 3 až 5% dospelých a až 10% detí momentálne trpí touto chorobou.

slovakia

left justify in out

Zvyšujúci sa počet prípadov astmy súvisí v niektorých prípadoch so zhoršujúcimi sa životnými podmienkami, najmä u ľudí zo slabších sociálnych vrstiev. Dôležitou súčasťou problematiky je aj nedostatočná kontrola astmy u tejto skupiny pacientov.

Dôležitým prvkom manažmentu astmy je edukácia pacientov a pravidelné monitorovanie ich stavu, ktoré by malo byť podporované aj pravidelnými návštevami u lekára a potrebnými vyšetreniami.

 

Čo zjednodušene znamená vlastne astma ?

Astma je chronické zápalové ochorenie dýchacích ciest, ktoré si môžeme predstaviť ako balíček, ktorý pozostáva z hyperaktivity priedušiek, záchvatovej obštrukcie priedušiek s poruchou dýchaniadusenia. Znamená to, že pri záchvate dochádza k zúženiu priedušiek, k sťaženému dýchaniu či pískaniu na hrudníku a kašľu.

Na podklade určitej genetickej predispozície a tzv. včasnej senzibilizácie organizmu dochádza k zápalu. Zápal spôsobuje bronchiálnu (prieduškovú) hyperaktivitu a následnú prestavbu dýchacích ciest.

Čím môže byť vyvolaný astmatický záchvat?

Astmatický záchvat môže byť vyvolaný vnútornými a vonkajšími faktormi. Môže to byť peľ, prašné prostredie, plesne, vírusy, chemické látky ako rôzne dráždivé vône, spreje, farbivá, cigaretový dym, niektoré potraviny, srsť či výlučky zvierat. Môže to byť tiež fyzická záťaž, chlad, rozčúlenie sa, stres či hormonálne zmeny u žien.

 

Kto môže byť postihnutý týmto ochorením a čo môžu byť spúšťače astmy?

Astma sa môže objaviť v každom veku, nárast ochorenia je pozorovaný v detskom veku. Medzi najväčšie rizikové faktory patria alergia pacienta, astma a alergické ochorenie v rodine, ekzém v prvých troch rokoch života, časté ochorenia dýchacích ciest v rannom detstve či poruchy imunitného systému.

 

Ako je to s liečbou astmy?

V súčasnosti máme k dispozícii moderné lieky, ktoré astmu vedia liečiť a toto celoživotné ochorenie je pod kontrolou. Veľmi dôležité je rozpoznať a liečiť astmu, pretože nerozpoznaná astma vedie k poškodeniu pľúcnych funkcií. Samotný úspech liečby závisí od včasnej diagnostiky a celého liečebného manažmentu astmatika. Dodržiavanie všetkých zásad astmatika, spolupráca s lekárom a správne užívanie liekov je kľúčové pre plnohodnotnú kvalitu života. Aj astmatik môže byť olympijský víťaz…



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Zdravoteka.sk / MUDr. Zuzana Kožlejová, PhD., Foto: Freepik (ilustračné foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies