Celý plat za prenájom apartmánu. Mladí Španieli vnímajú prácu a bývanie ako luxus

NETKY.SK • 11 Jún 2024, 12:57 • 2 min
Celý plat za prenájom apartmánu. Mladí Španieli vnímajú prácu a bývanie ako luxus

Prieskumy ukazujú, že Španieli opúšťajú svoje rodičovské príbytky o štyri roky neskôr, ako je priemer v celej Európe. Mesačné nájomné 1 200 eur za apartmán sa často zhoduje s platom mladých ľudí.

slovakia

left justify in out

Hoci má Joel Howells 34 rokov, z rodičovského domu sa nadobro odsťahoval len pred niekoľkými týždňami.
 
"Stále som sa vracal do domu, kde som vyrastal. Najviac, čo som doteraz v Barcelone dosiahol, je, že som zdieľal byt s cudzími ľuďmi," povedal muž, ktorý sa živí fotografovaním v katalánskom hlavnom meste.
 
Po rokoch namáhavého úsilia sa mu tento rok konečne podarilo osamostatniť sa a nasťahoval sa k svojej priateľke. "Bolo pre nás takmer nemožné nájsť byt v Barcelone," hovorí, pričom poukazuje na rastúce ceny bývania v obľúbenom turistickom meste.
 
V Španielsku je bežné, že mladí ľudia sa až v tridsiatke vzdialia od svojich rodičov. Inštitút Elcano nedávno poukázal na to, že viac ako 80 percent Španielov vo veku od 16 do 29 rokov žije so svojimi rodičmi.

V priemere opúšťajú svoj domov po 30,3 rokoch, čo je približne o štyri roky neskôr, ako je bežné v európskych krajinách. Podobná situácia je aj u Talianov, ktorí zostávajú so svojimi rodičmi v priemere do veku 30 rokov.
 
Hoci Španieli boli tradične veľmi rodinne orientovaní, podľa sociologičky Marty Seizovej z Universidad Nacional de Educación a Distancia v Madride  medzigeneračné väzby boli vždy dosť silné, hlavné dôvody, prečo mladí ľudia zostávajú so svojimi rodičmi tak dlho, sú však hlavne ekonomické.
 
Podľa prieskumov by sa väčšina mladých ľudí chcela nasťahovať k svojim partnerom vo veku okolo 23 alebo 24 rokov, ale okolnosti im to nedovoľujú.
 
Ich cestu k nezávislosti komplikuje niekoľko vzájomne prepojených problémov – nedostatok dostupného bývania, nezamestnanosť, slabo platená práca a nestabilita pracovných podmienok.

Ako zdôrazňuje sociologička, pre mladých Španielov nie je veľa dostupných možností prenájmu, najmä pre tých, ktorí nemajú stabilné zamestnanie a nezarábajú dostatok peňazí.
 
Ceny bývania rastú oveľa rýchlejšie ako mzdy v krajine. Najakútnejšia situácia je v hlavnom meste Madrid a regionálnom hlavnom meste Barcelona, kde je sústredená väčšina pracovných miest.
 
Podľa inštitútu Elcano majú mladí Španieli dve možnosti – buď si prenajať izbu v spoločnom byte s finančnou pomocou rodičov, alebo zostať doma.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Elcano / The Guardian, Foto: barcelona-life.com
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies