Briti navýšia prostriedky na brexit, na odchod z Únie vyčlenili ďalšie miliardy

NETKY.SK • 23 November 2017, 09:48 • 2 min
Briti navýšia prostriedky na brexit, na odchod z Únie vyčlenili ďalšie miliardy

LONDÝN – Británia čelí momentálne najhoršiemu obdobiu ekonomického rastu za viac ako pol storočia. Krajinu postila slabá produktivita a samozrejme aj brexit.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Britská vláda vyčlení v nasledujúcich dvoch rokoch ďalšie 3 miliardy libier na takzvaný Brexit. V parlamente to oznámil minister financií Philip Hammond. Londýn už predtým vyčlenil na odchod z Európskej únie 700 miliónov libier.

 

„Už sme do brexitu investovali takmer sedemsto miliónov libier a dnes vyčleňujem na najbližšie dva roky ďalšie tri miliardy,“ oznámil včera Hammond. Philip Hammond zákonodarcom predstavil aj nové rozpočtové opatrenia. Podľa neho britská ekonomika v tomto roku dosiahne 1,5% nárast, pričom v marci tohto roka boli prognózy na úrovni 2%. Hammond sa pokúsil pozitívne o pokroku smerujúcemu k zníženiu čistého dlhu a v konečnom dôsledku aj zrušeniu deficitu. Výpočty odborníkov sa však s jeho vyjadreniami nezhodujú a do roku 2031 sa Británii nepodarí dosiahnuť rozpočtový prebytok.

 

img

 

Britské média však Hammondove vyhlásenia vnímajú skôr ako by nad ministrom visel Damoklov meč. Minister má už dlhšiu dobu nezhody s premiérkou Theresou Mayovou. V kuloároch sa hovorí, že tá by ho najradšej vymenila.

 

img

 

V rámci rozpočtu na budúci rok chce Hammond vyčleniť 25-miliárd libier na posilnenie tunajšej ekonomiky. Peniaze by mali ísť na domácu výstavbu, prípravné opatrenia týkajúce sa odchodu Británie z Únie a na posilnenie technologického sektora.

 

Aj napriek finančnej injekcii sa bude musieť väčšina vládnych pripraviť na to, že v najbližších rokoch zažijú veľké škrty a budú môcť pracovať s obmedzeným množstvom peňazí. Hammond sa snaží o to, aby verejné financie boli pod kontrolou.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies