Biznis s ruskou čokoládou. Prečo kupujú Číňania a Američania ruské sladkosti?

NETKY.SK • 22 Január 2022, 12:00 • 2 min
Biznis s ruskou čokoládou. Prečo kupujú Číňania a Američania ruské sladkosti?

MOSKVA – Rusko predbehlo Švajčiarsko v dodávkach čokolády a zaradilo sa do prvej desiatky lídrov na trhu. Má leví podiel na exporte do Číny. Ázijci ocenili vysokú kvalitu cukroviniek made in Russia. Silný dopyt po nich je aj na Blízkom východe. O sladkých vyhliadkach medzinárodného obchodu sa dozviete v materiáli RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

So sladkosťami po celom svete 

 

V roku 2020 boli čísla exportu na úrovni 295,7 tisíc ton za 729,2 milióna dolárov. V roku 2021 sa dodávky prudko zvýšili, poznamenáva Asociácia podnikov cukrárskeho priemyslu (ASKOND). Za osem mesiacov sa zvýšili o 838,5 milióna dolárov, vo Švajčiarsku len o niečo menej – o 819 miliónov dolárovej.

 

Rusko je teraz na desiatom mieste v rebríčku svetových dodávateľov čokolády. Na prvom je Nemecko, na druhom Belgicko a na treťom Taliansko.

 

Vývoz rastie už päť rokov po sebe. Ruské výrobky dodávajú do 92 krajín. Najviac do Číny a do krajín tzv. Colnej únie – 57 percent. V Číne sú ruské cukrovinky cenené pre svoju biokvalitu a aj ich cena je atraktívna.

 

Mohlo by vás zaujímať: Pijú krv, ale nezabíjajú – moderní upíri žijú medzi nami

 

Čína je pre Rusko veľmi perspektívny trh. Všetko, čo treba urobiť, je len propagovať svoj produkt inteligentným a kreatívnym spôsobom. Vrátane internetu. Napríklad vďaka jednému videu s obľúbeným miestnym blogerom sa podarilo predať ruské čokoládové výrobky za niekoľko stoviek miliónov rubľov.

 

Dodávky sa zvyšujú aj vďaka novým smerom – do Srbska, Brazílie, Nigérie a na Blízky východ. svoju úlohu tu hrá oslabenie, v minulom roku stratila národná mena voči doláru a euru približne 25 percent.

 

„Biznis s ruskou čokoládou rastie. Export sa zvýšil aj napriek koronakríze. A európske spoločnosti majú problémy,“ poznamenáva Karen Nalbandyan, generálny riaditeľ Glavtorg LLC.

 

Zahraniční spotrebitelia ochutnali aj ruské marshmallows a sladké pastilky. V krajinách juhovýchodnej Ázii získavajú na popularite aj vafle.

 

img

Napredávanejšou čokoládou v Rusku je Alenka.

 

 

Zmrzlinu obľubuje aj prezident Putin

 

Ruské sladkosti sú oceňované i v Spojených štátoch. V prvom štvrťroku 2021 Američania nakúpili ruskú zmrzlinu za 4,7 milióna dolárov, čo je takmer 2 000 ton, vypočítali vo federálnom centre Agroexport ministerstva poľnohospodárstva.

 

Samozrejme, pre USA je to kvapka v mori. Tam je tento trh obrovský, točí sa okolo 20 miliárd dolárov ročne. Napriek tomu sa očakáva, že dopyt po ruskom produkte porastie o desiatky percent.

 

Zmrzlina vo vaflových pohároch sa stala obľúbenou najmä v južných štátoch ako Florida a Kalifornia. Najmä preto, že sa dá kúpiť v poháriku a nie v celom ´vedre´, ako je zvykom v USA. Navyše, ruský dezert nie je taký veľmi sladký ako americký,  čo je veľké plus. Aj keď pre spotrebiteľa to nie je ani zďaleka lacná kúpa. Ak stojí liter americkej zmrzliny priemernej kvality okolo 6 dolárov, za malý ruský zmrzlinový pohárik platia zákazníci 3,5 až 4 doláre.  

 

img

Vladimir Putin nosí ´moroženoje´ aj na oficiálne návštevy, napríklad do Číny.

 

 

Číňania kúpili v prvom štvrťroku v Rusku zmrzlinu za 2,6 milióna dolárov. Darí sa jej aj v Mongolsku a na Ukrajine.  Celkový export vzrástol o 61 percent, na 14 miliónov.

 

Za päť rokov sa toto číslo zdvojnásobilo, z 13 na 25 tisíc ton ročne. V roku 2020 sa Rusko dostalo do prvej dvadsiatky najväčších dodávateľov s podielom 1,2 percenta.

 

 

Čokoláda nám robí dobre

 

V roku 2020 ruskí výrobcovia vyrobili 3,85 milióna ton cukroviniek. Do konca roka 2021 to už boli 4 milióny. Domáca spotreba už desať rokov stabilne rastie, v priemere o 1 až 3  percentá ročne. Zvyšuje sa aj konkurencia medzi spoločnosťami. Kvalita a chuť sú na prvom mieste.

 

V Rusku sa však nakupuje menej sladkostí ako vo vyspelých krajinách – v priemere 25,2 kilogramov na osobu ročne. Vo Veľkej Británii je to 27 kilogramov na osobu, v Nemecku  dokonca 34.

 

Najobľúbenejšou sladkosťou v Rusku je tabuľková čokoláda. Preferuje ju každý tretí občan. Na druhom mieste sa usadili  torty, po nich koláče a čokoládové cukríky.

 

img

Dobrá torta vždy poteší.

 

 

Analytici upozorňujú, že v roku 2022 si budú musieť jej milovníci priplatiť. Faktom je, že kakaové bôby a kakaové maslo zdraželi o 10 percent. Zdvojnásobili sa aj ceny palmového oleja, ktorý sa pridáva do čokolády. V Rusku tieto zložky nie sú, a preto ich domáci výrobcovia nakupujú v Malajzii, na Pobreží Slonoviny a v Indonézii. Keďže dodávateľské reťazce zasiahla pandémia, náklady na dopravu stúpajú. Zdraželo aj vybavenie, väčšinou zahraničné.

 

Podľa pesimistických predpovedí sa ceny čokolády a aj výrobkov s jej obsahom zvýšia v priemere o 25 percent. Je však možné, že zdražovaniu sa dá vyhnúť, ak celková inflácia klesne a bude sa držať v rozmedzí 4,5  až 7 percent.

 

Sladkosti by ste si však odopierať nemali. Len 30 gramov horkej čokolády denne vás urobí šťastnejšími. K tomuto záveru dospeli vedci zo Soulskej národnej univerzity.

 

img

Kakaové bôby, maslo aj palmový olej zdraželi, čokoláda bude o čosi drahšia.

 

„Ale treba si pozorne pozrieť zloženie. Dobrá pre zdravie je čokoláda s vysokým obsahom kakaových bôbov – minimálne 70-75 percent. Obsahuje horčík a draslík potrebný pre nervový systém. Tonizujúci kofeín a teobromín zase dodávajú energiu,“ vysvetľuje odborníčka na výživu Tatyana Epifanová.

 

Ako sa uvádza v mnohých štúdiách, pravidelná konzumácia kvalitnej tmavej čokolády pomáha kardiovaskulárnemu systému, znižuje hladinu cholesterolu a normalizuje metabolizmus tukov. A samozrejme zlepšuje náladu.            

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies