Bezpečnostná rada OSN schválila rezolúciu o prímerí medzi Izraelom a Hamasom

NETKY.SK • 11 Jún 2024, 09:04 • 2 min
Bezpečnostná rada OSN schválila rezolúciu o prímerí medzi Izraelom a Hamasom

Bezpečnostná rada (BR) OSN v pondelok (10. 6.) schválila svoju prvú rezolúciu podporujúcu dohodu o prímerí medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy, kde konflikt zúri už vyše osem mesiacov. Za návrh, ktorý koncom mája predstavil americký prezident Joe Biden, hlasovalo 14 z 15 členov rady. Rusko sa zdržalo hlasovania.

slovakia

left justify in out

Plán v troch fázach predpokladá vyjednanie trvalého ukončenia bojov, prepustenie zvyšných izraelských rukojemníkov výmenou za palestínskych väzňov a povojnovú obnovu Pásma Gazy.

V pondelok schválená rezolúcia BR OSN naliehavo vyzýva obe strany konfliktu, aby podmienky plánu „bezodkladne a bezpodmienečne naplnili“. Či Izrael a Hamas na dohodu pristúpia, zostáva otázkou, uvádza AP. Silná podpora rezolúcie v BR OSN však podľa agentúry zvyšuje tlak na obe strany, aby návrh schválili.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už skôr vyhlásil, že Biden predstavil iba časť návrhu, a trval na tom, že akékoľvek rokovanie o trvalom prímerí nemá zmysel, kým nebude vojensky zničený Hamas.

Radikálne hnutie v pondelok uviedlo, že spolu s Palestínskym islamským džihádom trvá na svojich podmienkach ohľadom prijatia návrhu. Súčasťou týchto podmienok je ukončenie vojny a úplné stiahnutie Izraela z Pásma Gazy.

Vojnu v Pásme Gazy vyprovokoval teroristický útok Hamasu a ďalších radikálnych skupín zo 7. októbra. Palestínski ozbrojenci pri ňom pozabíjali takmer 1 200 ľudí, väčšinou civilistov,. Ďalších asi 250 odvliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov.

Izrael v reakcii na to začal masívnu ofenzívu, pri ktorej podľa ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy pod kontrolou hnutia Hamas prišlo o život najmenej 37 124 Palestínčanov.

Hamas krok privítal

„Hamas víta to, čo je obsiahnuté v rezolúcii Bezpečnostnej rady, ktorá potvrdila trvalé prímerie v Gaze, úplné stiahnutie, výmenu väzňov, rekonštrukciu, návrat vysídlených osôb do oblastí ich bydliska, odmietnutie akýchkoľvek demografických zmien alebo zmenšenie rozlohy Pásma Gazy a dodávky potrebnej pomoci našim ľuďom v Pásme,“ uviedlo podľa agentúry Reuters hnutie vo vyhlásení.

Pochvalne sa k rozhodnutiu BR OSN vyjadrila aj palestínska samospráva, ktorá má obmedzenú správu nad časťami okupovaného Západného brehu Jordánu. Uviedla, že bude stáť za každou rezolúciou vyzývajúcou na okamžité prímerie, ktorá zachová jednotu palestínskeho územia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / ČTK / AP, Foto: timesofisrael.com
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies