Ako sa treba správať pri povodni

NETKY.SK • 4 Jún 2024, 17:46 • 2 min
Ako sa treba správať pri povodni

BRATISLAVA - pri riziku povodne by si obyvatelia v prvom rade mali chrániť zdravie a životy, až potom majetok. Ľudia by sa hlavne mali riadiť pokynmi polície, záchranných zborov a pozorne sledovať oficiálne informácie o vývoji situácie.

slovakia

left justify in out

"Pohybujte sa zásadne mimo zatopenej oblasti a nikdy nevstupujte do prúdiacej vody. Vyhýbajte sa elektrickému vedeniu a zapnutým elektrickým spotrebičom," zdôraznil Úrad verejného zdravotníctva SR.

"Všimnite si možný únik plynu. Nepoužívajte otvorený oheň a nefajčite. Svieťte len baterkou," dodal.

Zároveň počas povodní je potrebné požívať len čistú overenú vodu. "Nikdy nekonzumujte potraviny, ktoré prišli do styku s povodňovou vodou, kalom alebo bahnom," skonštatoval úrad.

"Dôsledne dbajte na hygienu, najmä na starostlivé a časté umývanie rúk pred jedením a pitím, pred fajčením, pred a po použití WC," upozornil úrad.

V prípade búrok sa odporúča zdržiavať v bezpečnom úkryte. Mali by ste sa vyhnúť otvoreným priestranstvám a otvoreným vodným plochám. Odporúča sa vypnúť elektronické zariadenia, ako telefón, televízor, rádio alebo počítač a zamedziť kontaktu s vodivými predmetmi.

Vo viacerých okresoch na Slovensku dnes hrozia povodne. Meteorológovia vydali hydrologické výstrahy prvého, druhého aj tretieho stupňa. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: teraz.sk, Foto: teraz.sk
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies