Zvláštne veci, ktoré sa našli pod hladinou: Prastaré sochy a podivné živočíchy v stratené hlbinách

NETKY.SK • 29 Október 2023, 16:03 • 2 min
Zvláštne veci, ktoré sa našli pod hladinou: Prastaré sochy a podivné živočíchy v stratené hlbinách

V hlbinách mora a oceánu sa často nachádzajú podivné živočíchy, ktoré nikde inde neuvidíte. V skutočnosti je väčšina vôd nepreskúmaná a to čo poznáme vie niekedy vydesiť nielen prieskumníkov. Pozrite sa aké zaujímavé živočíchy a predmety boli nájdené za posledné roky.

slovakia

left justify in out

Staroveké sochy

Okrem sôch Moai našli hlbokomorskí potápači aj početné staroveké sochy. Zatiaľ čo zhromaždenia sôch ležali na dne mora na pobreží európskych, afrických a juhoamerických krajín, tento konkrétny objav bol nájdený pri pobreží mexického Cancún.

13-tisíc rokov stará ľudská lebka

Hoci vraky lodí, staroveké artefakty a potopené mestá sú zaujímavými nálezmi, hlbokomorskí potápači tiež narazili na niektoré strašidelné veci! Mnoho potápačov objavilo zvyšky ľudského tela z celých kostier a dokonca aj ľudské lebky.

Jedným z prípadov, ktoré skutočne ohromili potápačov, bol objav dokonale zachovanej 13-tisíc rokov starej kostry dievčaťa nájdenej hlboko pri pobreží Mexika v roku 2007.

Mnohé lebky a kostry objavené stovky stôp pod vodou sú pozostatky tiel, ktoré sa podieľali na pravdepodobných vrakoch lodí, búrkach alebo potopených člnoch.

Egyptské náhrobné kamene

Egyptský náhrobný kameň spolu s ďalšími artefaktmi strateného mesta objavili hlbokomorskí potápači neďaleko pobrežia medzi Gréckom a Egyptom. Tento artefakt je údajne súčasťou starovekého mesta Heracleion, o ktorom sa očakávalo, že sa nadobro stratí pod morom.

Avšak takmer o 1200 rokov neskôr, neďaleko zálivu Aboukir, bol konečne objavený.

Mesto, ktoré sa datuje do šiesteho storočia pred naším letopočtom, zachvátil nárast vody, ktorý ho na stáročia potopil. Našťastie si potápači mohli nárokovať tento kameň spolu s nespočetnými ďalšími starovekými artefaktmi, ktoré sa zachovali a vystavili v mnohých múzeách po celom Stredomorí.

Žralok Goblin

Žralok Goblin je vďaka svojmu vzhľadu zďaleka najvýraznejším druhom vo svojej rodine.

Na prvý pohľad vyzerá ako mimozemšťan priamo zo sci-fi filmu. Jeho ňufák pripomína tvar dobre kovanej čepele pripravenej prerezať si čokoľvek po svojej dráhe a jeho čeľusť obsahuje takmer 35-53 horných radov zubov a 31 až 62 radov spodných zubov. 

Keď zaútočí, čeľuste mu vystrčia z tváre, aby chytili korisť. Veľkosť dospelých jedincov sa môže pohybovať medzi 3-4 metrami a vážia asi 200 kilogramov.


Rovnonožec gigantický (Bathynomus giganteus)

Obrovské rovnonožce vyzerajú, že by vás mohli zjesť v spánku, ak by dostali príležitosť, a jednoducho by mohli – ak by vás mohli chytiť. Obrovské rovnonožce žijú v hlbokom mori, kde chytia korisť, ktorú môžu, vrátane pomaly sa pohybujúcich morských uhoriek, húb a háďatiek, ale väčšinou vyčistia mŕtve telá rýb, chobotníc a veľrýb.

Veľkrab japonský (Macrocheira kaempferi)

Masívny krab, ktorý vyzerá ako pavúk. Netreba sa báť, zvyčajne sa nachádza okolo tisíc stôp hlboko. Pavúčie kraby sú najväčšie zo všetkých kôrovcov a môžu byť veľmi staré – minimálne o storočie alebo staršie! 

Napriek svojmu zastrašujúcemu vzhľadu sú to nežní obri a radšej odstraňujú mŕtve zvieratá a rastliny. Patria do skupiny známych ako dekoračné kraby, ktoré zdobia svoje ulity špongiami alebo sasankami na maskovanie.

Blobfish (Psychrolutes marcidus)

Nie je prekvapujúce, že táto úbohá ryba bola zvolená za najškaredšie zviera v roku 2013. Myslíme si, že táto želatínová škvrna bez kostí a prakticky bez svalov je skutočne roztomilá! Nájdete ju vo svojom prirodzenom prostredí - 3000 stôp hlboko.

Prispôsobila sa obrovskému množstvu tlaku v tejto hĺbke, tam dole v temných tichých vodách je tlak vody 120-krát vyšší ako na povrchu.

Zdroje:

https://www.thetravel.com/25-things-actually-found-underwater-by-deep-sea-divers/#egyptian-tombstones

https://www.smithsonianmag.com/science-nature/the-scariest-monsters-of-the-deep-sea-96438710/

https://goodcatchfoods.com/get-to-know-these-8-mysterious-sea-creatures/

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: bakersfieldnow.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies