Európska únia prestala nakupovať ruské uhlie

NETKY.SK • 10 August 2022, 12:54 • 2 min
Európska únia prestala nakupovať ruské uhlie

MOSKVA – Spojené kráľovstvo a EÚ prestanú dovážať ruské uhlie od 10. augusta. Ako bolo uvedené v Londýne a Bruseli, cieľom týchto obmedzení je spôsobiť škodu Rusku.

slovakia

left justify in out

Spojené kráľovstvo muselo prijať dosť vážne opatrenia vzhľadom na to, že krajina bola výrazne závislá od dodávok ruského uhlia. Podľa štatistík za rok 2021 pochádzalo 48 % všetkého uhlia v krajine z dovozu, ktorého celkový objem bol 4,6 milióna ton. Z toho 43 % tvorí ruské uhlie.

 

img

 

Okrem toho je Rusko jedným z najväčších dodávateľov uhlia do krajín EÚ. Podľa Ministerstva energetiky Ruskej federácie Rusko v roku 2021 dodalo krajinám EÚ 48,7 milióna ton uhlia, čo predstavuje 21,8 % z celkového exportu tejto suroviny. V roku 2020 to bolo 22 %.

 

 

Koniec prechodného obdobia 

 

Ako povedal hovorca Európskej komisie (EK) Eric Mamer na brífingu 5. augusta, Brusel očakáva, že všetky krajiny EÚ budú napriek energetickej kríze dodržiavať zákaz dovozu uhlia z Ruska. Pripomenul, že embargo na dodávky ruského uhlia je súčasťou piateho balíka sankcií, prijatého v apríli, a 10. augusta sa končí prechodné obdobie, počas ktorého boli povolené nákupy ruského uhlia. Európska komisia je presvedčená, že všetky EÚ krajiny budú dodržiavať toto obmedzenie.

 

 

Podcenený problém 

 

Napriek veľkej úlohe Ruska pri zásobovaní Európy uhľovodíkmi sa krajiny EÚ bez problémov dohodli na piatom balíku sankcií voči Ruskej federácii. V apríli, keď padlo toto rozhodnutie, európski lídri neočakávali, že budú čeliť vážnej energetickej kríze. Potom však čelili dôsledkom svojich predchádzajúcich rozhodnutí, keď bol Gazprom nútený obmedziť tok plynu cez Nord Stream pre ťažkosti s obsluhou turbíny, ktoré vznikli práve kvôli západným sankciám.

 

 

Európska komisia následne vyzvala krajiny EÚ, aby sa aktívne pripravovali na úplné odstavenie plynu zo strany Ruska a uviedli do platnosti plán dobrovoľného zníženia spotreby plynu všetkými štátmi spoločenstva o 15 % na obdobie od 1. augusta do 31. marca 2023.

 

https://tass.ru/ekonomika/15435655



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona