Tehotné ženy nakazené ochorením COVID-19 majú vyššie riziko úmrtia či predčasného pôrodu

NETKY.SK • 23 Apríl 2021, 08:21 • 2 min
Tehotné ženy nakazené ochorením COVID-19 majú vyššie riziko úmrtia či predčasného pôrodu

LONDÝN - Štúdia uskutočnená vo viacerých krajinách naznačuje, že tehotné ženy nakazené ochorením COVID-19 majú vyššie riziko úmrtia, hospitalizácií na jednotke intenzívnej starostlivosti, predčasného pôrodu a ďalších komplikácií.

slovakia

left justify in out

Výsledky štúdie zaoberajúcej sa tehotenstvom a koronavírusom boli zverejnené vo štvrtok v časopise Journal of the American Medical Association Pediatrics. Na výskume sa zúčastnili stovky tehotných žien v 18 krajinách na celom svete. Sponzoroval ho výskumný fond britskej Oxfordskej univerzity.

 

img

 

Zistenia

Štúdia sa zaoberala otázkou do akej miery mení COVID-19 v tehotenstve riziko nepriaznivých výsledkov u matiek a novorodencov v porovnaní s tehotnými jedincami bez COVID-19? V tejto nadnárodnej kohortnej štúdii s 2130 tehotnými ženami v 18 krajinách boli ženy s diagnózou COVID-19 vystavené zvýšenému riziku zloženého indexu morbidity a úmrtnosti matiek. Novorodenci žien s diagnózou COVID-19 mali významne vyšší index závažnej neonatálnej morbidity a index ťažkej perinatálnej morbidity a mortality v porovnaní s novorodencami žien bez diagnózy COVID-19.

 

Mohlo by vás zaujímať: K vakcíne Pfizer sa nižšie vekové kategórie zatiaľ nedostanú. Lengvarský okomentoval odtajnenenie zmluvy o nákupe Sputnika

 

Táto štúdia naznačuje súvislosť medzi tehotnými jedincami s diagnózou COVID-19 a vyššou mierou nepriaznivých výsledkov vrátane úmrtnosti matiek, preeklampsie a predčasného pôrodu v porovnaní s tehotnými jedincami bez diagnózy COVID-19. Tehotenstvo spôsobuje v tele rôzne zmeny, pre ktoré môžu byť ženy zraniteľné koronavírusom. Tehotné ženy však môžu získať určitú ochranu očkovaním. Nedávne výskumy preukázali, že očkovanie vakcínami Moderna a Pfizer je bezpečné i počas tehotenstva. U zaočkovaných tehotných žien bola miera potratov, predčasných pôrodov a ďalších komplikácií porovnateľná s mierami zaznamenanými v publikovaných správach o tehotných ženách pred pandémiou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies