Zverejnili desať filmov nominovaných na európsku cenu Lux

NETKY.SK • 2 Júl 2012, 20:51 • 2 min
Zverejnili desať filmov nominovaných na európsku cenu Lux

Zverejnili desať filmov nominovaných na európsku cenu Lux - Kultúra Na terase karlovarského hotela Thermal predstavil podpredseda Európskeho parlamentu Oldřich Vlasák desať filmov, ktoré sa budú tento rok uchádzať o filmovú cenu Lux. Snímky vybrala 17-čle

slovakia

left justify in out

img

Na terase karlovarského hotela Thermal predstavil podpredseda Európskeho parlamentu Oldřich Vlasák desať filmov, ktoré sa budú tento rok uchádzať o filmovú cenu Lux. Snímky vybrala 17-členná odborná porota, o víťazovi už rozhodnú europoslanci. Medzi nominované filmy sa dostali: koprodukčná snímka A perdre la raison režiséra Joachima Lafossea, Barbara nemeckého režiséra Christiana Petzolda, Cézar musí zomrieť talianskej režisérskej dvojice Paola a Vittoria Tavianiovcov, rumunsko-poľská snímka Crulic - drumul spre dincolo od Ance Damian, Je to iba vietor maďarského tvorcu Benedeka Fliegaufa, Djeca od Aidy Begic z Bosny a Herzegoviny, Io sono Li od Talianky Andrey Segre, švajčiarsko-francúzsky film Sestra od Ursuly Meier, Louise Wimmer od francúzskeho režiséra Cyrila Menneguna a Tabu od portugalského režiséra Miguela Gomesa.

"K akcii sme sa dostali pred dvoma rokmi a ja dúfam, že v spolupráci budeme pokračovať," uviedol umelecký režisér Medzinárodného filmového festivalu Karlove Vary Karel Och. Dodal, že sa osobne zúčastnil na rokovaní poroty o tom, ktoré filmy sa nakoniec dostanú do výberu najlepšej desiatky v Bruseli. "Rokovania boli náročné, ale výsledkom je týchto vybraných desať filmov," dodal Och.

Cenu Lux pre hraný nedokumentárny alebo animovaný film, ktorý zobrazuje základné hodnoty európskej identity, odhaľuje kultúrnu diverzitu Európy alebo ponúka pohľad na diskusiu o integrácii Európskej únie (EÚ) udeľuje od roku 2007 Európsky parlament. Cenu víťazovi odovzdajú 21. novembra. Už 24. júla však v Benátkach predstavia finálovú trojku, ktorú budú od 15. októbra do 20. novembra premietať v krajinách EÚ. Ocenenie je spojené s finančnou odmenou.

 

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies