Zuzana Čaputová povedala, že Slovensko i Lotyšsko jednoznačne stoja pri Ukrajine

NETKY.SK • 28 Marec 2022, 12:58 • 2 min
Zuzana Čaputová povedala, že Slovensko i Lotyšsko jednoznačne stoja pri Ukrajine

BRATISLAVA - Slovensko i Lotyšsko jednoznačne stoja pri Ukrajine, pretože má plné právo brániť sa voči invázii Ruska. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla po pondelkovom rokovaní s lotyšským prezidentom Egilsom Levitsom. Témou stretnutia v Prezidentskom paláci bolo aj posilňovanie východnej hranice NATO a boj proti dezinformáciám.

slovakia

left justify in out

„Slováci aj Lotyši majú historicky priamu skúsenosť s ruskou inváziou, teda so sovietskou okupáciou, ale rovnako zdieľame skúsenosť aj s ruskou propagandou. Je to veľká výzva pre obe krajiny," skonštatovala Čaputová. S Levitsom si vymieňali skúsenosti, ako pristupovať k boju s dezinformáciami tak, aby bola chránená sloboda slova, no aj bezpečnosť krajiny. Zhodli sa na potrebe regulácie na národnej a európskej úrovni.

 

img

 

Hoaxy a dezinformácie podľa Levitsa ohrozujú demokraciu a jej základy. „Lotyšsko už podniklo konkrétne kroky. Nedávno sme zakázali vyše 70 ruských propagandistických kanálov či programov a zdrojov cez internet," poznamenal.

„To, čo považujeme obe strany za absolútne dôležité, je čo najskoršie nastolenie mieru," zdôraznila prezidentka v súvislosti s vojnou na Ukrajine. So svojím lotyšským partnerom sa podľa nej zhodli na správnosti doterajšieho postupu v rámci pomoci Ukrajine. Obe krajiny podporujú tiež tvrdé sankcie voči Rusku.

 

Levits podotkol, že závery mimoriadneho samitu NATO predpokladajú zintenzívnenie pomoci NATO voči Ukrajine. Aliancia podľa neho musí tiež brať do úvahy aj to, že Bielorusko už nemožno považovať za nezávislú krajinu. Myslí si, že bude potrebný špeciálny tribunál, ktorý by umožnil trestne stíhať vojnové zločiny na Ukrajine.

 

Lotyšský prezident sa v pondelok stretne aj s predsedom parlamentu Borisom Kollárom a premiérom Eduardom Hegerom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies