Začalo sa štvrté kolo rokovaní Ukrajiny s Ruskom

NETKY.SK • 14 Marec 2022, 10:57 • 2 min
Začalo sa štvrté kolo rokovaní Ukrajiny s Ruskom

KYJEV/MOSKVA - Ďalšie mierové rozhovory sa začali v pondelok ráno prostredníctvom videokonferencie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informovala o tom spravodajská stanica Sky News s odvolaním sa na vyjadrenie poradcu ukrajinského prezidenta Mychajla Podoľaka.

 

img

Delegácie počas predchádzajúcich rokovaní. 

 

Citovaný poradca v príspevku na Twitteri informoval, že najnovšie kolo rokovaní sa zameria prevažne na dosiahnutie prímeria, stiahnutie ruských vojakov a bezpečnostné záruky pre Ukrajinu.

 

Podoľak zdôraznil, že Kyjev naďalej trvá na nastolení prímeria ešte pred rozhovormi o budúcich vzťahoch medzi oboma krajinami. Rokovania – štvrté kolo. O mieri, prímerí, okamžitom stiahnutí vojsk a bezpečnostných zárukách. Náročné diskusie,“ uviedol Podoľak v komentári na Twitteri, ku ktorému pridal aj video.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA - Ruská raketa zasiahla bytový dom v Kyjeve

 

Dodal, že Rusko si síce uvedomuje „nezmyselnosť svojich agresívnych činov“, stále však trpí „mylnou predstavou, že 19 dní násilia voči (ukrajinským) mierumilovným mestám je tou správnou stratégiou“.

 

Rusko a Ukrajina vyzdvihli v uplynulých dňoch pokrok na predošlých kolách rokovaní zameraných na ukončenie viac než dva týždne trvajúcich bojov.

 

img

 

Člen ruského vyjednávacieho tímu Leonid Sluckij v nedeľu podľa agentúry AFP uviedol, že po niekoľkých kolách rozhovorov s ukrajinským tímom v Bielorusku sa dosiahol „významný pokrok“. „Očakávam, že tento pokrok by sa mohol v priebehu najbližších dní rozvinúť do jednotného postoja oboch delegácií a do dokumentov, ktoré sa potom podpíšu,“ uviedol.

 

Aj Podoľak predtým na Twitteri napísal, že Rusko prestalo vydávať „ultimáta“ a namiesto toho „pozorne počúva naše stanoviská“.

 

Možno vás zaujme: Zostane Írsko neutrálne? Premiér navrhuje zmenu




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies