Nový úradujúci predseda OBSE, Miroslav Lajčák, zožal vo Viedni úspech

NETKY.SK • 11 Január 2019, 06:18 • 2 min
Nový úradujúci predseda OBSE, Miroslav Lajčák, zožal vo Viedni úspech

BRATISLAVA/VIEDEŇ - Predseda Parlamentného zhromaždenia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (PZ OBSE) George Tsereteli a generálny tajomník PZ Roberto Montella privítali programové priority, ktoré vo štvrtok v prejave na zasadnutí Stálej rady OBSE vo Viedni predstavil nový úradujúci predseda OBSE, slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

Tsereteli a Montella poznamenali, že Lajčákov program pre rok 2019 s troma hlavnými prioritami - prevencia a zmierňovanie následkov konfliktov, bezpečná budúcnosť a efektívny multilateralizmus - sa zhoduje so zámerom Parlamentného zhromaždenia prinášať hmatateľné výsledky pre vyše miliardu občanov z regiónu OBSE. Tsereteli a Montella zdôraznili, že PZ je pripravené spolupracovať s novým predsedníctvom na rozvíjaní spoločných stratégií.

 

img

 

"Ako predseda PZ sa teším na spoluprácu s úradujúcim predsedom pri riešení konfliktov a ich prevencii, ako aj pri presadzovaní bezpečnej budúcnosti a snahách o efektívny multilateralizmus," uviedol Tsereteli, pochádzajúci z Gruzínska.

"Obeťami nevyriešených konfliktov a porušovania ľudských práv sa už stalo príliš veľa ľudí a my všetci musíme pracovať na tom, aby sme zaistili, že OBSE má k dispozícii nástroje, ktoré potrebuje na zlepšenie situácie všetkých našich ľudí. Vidíme pozitívny vývoj napríklad v Moldavsku a tento pokrok treba ďalej rozvíjať a investovať doň," dodal Tsereteli.

 

Predseda Tsereteli zdôraznil množstvo riešení, ktoré už Parlamentné zhromaždenie prijalo. Podľa jeho slov PZ prinieslo veľmi dôležité odporúčania, založené na debatách v jeho radoch, ktoré môžu stále slúžiť ako užitočný návod pre OBSE.

 

Montella povedal: "Potešilo ma, keď som si dnes vypočul priority načrtnuté ministrom Lajčákom, a aj jeho názor, že existujú nástroje na riešenie našich spoločných výziev. Jedným z týchto nástrojov je Parlamentné zhromaždenie a energia, ktorú našich 323 oddaných členov zhromaždenia vkladá do tejto organizácie. Zhromaždenie je priamym spojivom medzi OBSE a 'koncovými užívateľmi výsledkov OBSE' - teda občanmi, pre ktorých pracujeme. Preto má zhromaždenie jedinečnú možnosť pomáhať zavádzať do života hodnotné priority načrtnuté dnes vo Viedni."

 

img

 

Prvé tohtoročné zasadnutie Stálej rady OBSE vo štvrtok vo Viedni bolo zároveň prvým pod slovenským vedením. Slovensko prevzalo ročné predsedníctvo v OBSE od Talianska 1. januára. Počas nasledujúcich 12 mesiacov bude vystupovať v mene celej organizácie. Slovenská vláda tri hlavné priority predsedníctva SR v OBSE, ktorými sú prevencia a zmierňovanie následkov konfliktov, bezpečná budúcnosť a efektívny multilateralizmus, odobrila 19. decembra. Mottom je "Predsedníctvo orientované na človeka".

 

Stála rada OBSE je rozhodovacím orgánom, ktorý združuje stálych predstaviteľov všetkých 57 účastníckych a 11 partnerských štátov. Schádza sa vo Viedni na týždennej báze a rokuje o aktuálnom vývoji v regióne OBSE. Úlohou OBSE je pracovať na stabilite, mieri a demokracii v Európe prostredníctvom politického dialógu, spoločných hodnôt a praktickou prácou. Jej aktivity pokrývajú oblasti od politiky, vojenských či ekologických aspektov, až po ekonomiku a ľudské práva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies