Vojna nevynecháva ani zoo. Na Ukrajine zomreli zvieratá i chovatelia. Zoo Bojnice sa snaží pomôcť!

NETKY.SK • 19 Marec 2022, 14:00 • 2 min
Vojna nevynecháva ani zoo. Na Ukrajine zomreli zvieratá i chovatelia. Zoo Bojnice sa snaží pomôcť!

BRATISLAVA - Ruská invázia na Ukrajinu zmobilizovala všetky oblasti. Národná zoo Bojnice sa pripojila k projektu, ktorý podporuje kolegov nášho východného suseda. Záujem o poskytnutie pomoci prejavujú aj bežní občania.

slovakia

left justify in out

Bojnická zoo verejne odsúdila vojnu na Ukrajine a okamžite reagovala na situáciu. Pomáha doma i v zahraničí. Ukrajinským utečencom už spríjemnila pobyt na Slovensku. V prvú marcovú nedeľu im umožnila voľný vstup do expozície, čo využilo približne sto mamičiek s deťmi.

 

 

Zapojila sa aj do projektu na pomoc zoologickým záhradám na Ukrajine. Jeho autorom je pražská zoo a nesie názov Pomáhame jim přežít.

 

„My, ako štátna inštitúcia, nemôžeme realizovať verejné zbierky, čo nás, pochopiteľne, veľmi mrzí. Preto sme sa aspoň v spolupráci s pražskou zoo snažili pomôcť. Zverejnili sme jej transparentný účet a vyzvali našich priaznivcov, fanúšikov a návštevníkov, aby ľubovoľnou formou zoologické záhrady na Ukrajine podporili,“ povedal pre Netky hovorca bojnickej zoo Pavel Procner.

 

Prečítajte si tiež: Viete, kde žije najväčšia slovenská populácia sysľov? Možno budete prekvapení

 

Verejnosť môže zapojením sa do projektu prispieť nielen na zvieratá, ale aj na humanitárnu pomoc Ukrajincom. Vedenie zoo teší doterajší záujem ľudí.

 

„Zoologické záhrady majú, podobne ako v Česku aj na Slovensku, množstvo priaznivcov. Práve oni prispievajú na transparentný účet založený pražskou zoo. Sme radi, že im osud zvierat nie je ľahostajný, a to aj napriek tomu, že  nejde priamo o naše zvieratá,“ uviedol ProcnerV súčasnosti s tým pripravujú zásielky, ktoré prevezú cez Poľsko na Ukrajinu. Ide o rôzne materiály a krmivo.

 

img

 

Naša národná zoo je pripravená aj na ďalšiu pomoc, a to prípadné transporty zvierat. Zatiaľ však takúto požiadavku nedostala. Procner však upozornil, že transporty sú posledným možným riešením, pretože zvieratám hrozí počas nich vysoké riziko. Napriek tomu už z Ukrajiny previezli do Poľska niekoľko zvierat, a to najmä šelmy.

 

„Určite by sme sa ale v prípade potreby zaoberali i touto problematikou a k problému by sme sa nepostavili odmietavo. Treba povedať, že taktiež spolupracujeme s organizáciou EAZA (Európska asociácia zoologických záhrad a akvárií), ktorá sa zapája do aktívnej pomoci a ktorej sme plne k dispozícii. Tým sme priamo zapojení do pomoci a pripravení reagovať v prípade akejkoľvek potreby.“

 

 

Hovorca uviedol, že podľa ich informáciií čelili zoologické záhrady na Ukrajine niekoľkým vojenským útokom.

 

„Napríklad zoo v Kyjeve a Charkove sú značne zničené, prišli v nich dokonca o život nielen zvieratá, ale aj chovatelia. Zvieratá často uhynú i následkom stresu. Informácie čerpáme prevažne z celoplošných médií a bez pochýb majú naši ukrajinskí kolegovia veľké obavy,“ uzavrel.

 

Možno vás zaujme: V ZOO sa narodilo mláďa ohrozeného druhu nosorožca, dostalo meno Kyjev




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies