V Spojených arabských emirátoch už čoskoro vystavia svetový unikát

NETKY.SK • 21 Október 2019, 07:35 • 2 min
V Spojených arabských emirátoch už čoskoro vystavia svetový unikát

ABÚ ZABÍ - Svetoznáme francúzske múzeum Louvre, ktoré má svoju pobočku aj na Arabskom polostrove, vystaví koncom októbra prírodný unikát, ktorý je svojho druhu považovaný za najstarší na svete.

slovakia

left justify in out

Perlu z Abú Zabí, ktorá bude vystavená v rámci expozície nazvanej 10 000 rokov luxusu, objavili archeológovia na ostrove Marawah pri pobreží hlavného mesta Spojenych arabských emirátov (SAE). Na tomto nálezisku sa našli aj najstaršie stavby v krajine.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#UAEHistory flashback . The earliest village discovered on Marawah Island in Abu Dhabi is evidence of an 8,000-year-old Gulf superhighway. Experts believe a trading settlement on the island was the first of its kind in what is now the UAE. . Mohamed Khalifa Al Mubarak, chairman of DCT Abu Dhabi, says the work of archaeologists “is allowing us to deep-dive into the Emirate’s history, piecing together an intriguing and extraordinary story of the earliest known inhabitants of the Emirate of Abu Dhabi. As we continue to invest in these archaeological excavations, we will no doubt further understand our ancestors and our land, and share these findings with the world.” . Find out more here https://bit.ly/2tIMbe2 . . . Pictures: Image Nation - Abu Dhabi, Department of Culture and Tourism – Abu Dhabi #UAE #MarawahIsland #AbuDhabi #inAbuDhabi #history #discovery

Príspevok, ktorý zdieľa The National Newspaper (@thenationaluae),

 

Uhlíkovou metódou C14 (rádiokarbónovou metódou datovania) sa podarilo zistiť, že vrstvy perleťovej hmoty na perle pochádzajú z rokov 5600 a 5800 pred naším letopočtom. Odborníci zo SAE sa domnievajú, že perly z tejto oblasti boli artiklom pri obchodovaní s Mezopotámiou, odkiaľ sa zasa dovážala keramika a iný tovar. Perly sa pravdepodobne využívali aj v šperkárstve.

 

 

Ministerstvo kultúry SAE vo svojom vyhlásení uviedlo, že "benátsky klenotník Gasparo Balbi, ktorý cestoval cez tento región, spomína ostrovy v pobrežnej časti Abú Zabí ako zdroj perál už v 16. storočí".

 

 

Prírodné perly predstavovali kedysi jednu z hlavných komodít hospodárstva SAE, ale obchod s nimi sa zrútil v 30. rokoch 20. storočia, keď sa na trhoch objavili umelo pestované perly z Japonska. Navyše v tom období globálnou ekonomikou otriasla séria konfliktov. Krajiny Perzského zálivu potom z perál presedlali na ropný priemysel, ktorý ich ekonomikám dominuje dodnes.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies