Znižovanie daní a odvodov je podľa Matoviča nereálne! Kto o tom hovorí, klame ľudí

NETKY.SK • 15 Apríl 2021, 15:37 • 2 min
Znižovanie daní a odvodov je podľa Matoviča nereálne! Kto o tom hovorí, klame ľudí

BRATISLAVA - Ak niekto hovorí o zásadnejšom znižovaní daní a odvodov na Slovensku, tak blúzni a klame ľudí. V reakcii na zámer strany SaS presadiť do programového vyhlásenia vlády znižovanie celkového daňovo-odvodového zaťaženia to na tlačovej besede povedal minister financií Igor Matovič.

slovakia

left justify in out

Upozornil na to, že štát v súčasnosti míňa o 1,5 násobku viac, ako vyberie na dani z pridanej hodnoty. Deficit verejných financií za tento rok by podľa neho mohol dosiahnuť 7 až 9 miliárd eur.

 

img


Rezort financií podľa Matoviča príde s reformou daní a odvodov. "Snívať a klamať ľudí o tom, že ideme zásadne znižovať dane a odvody, by však bolo nezodpovedné," zdôraznil expremiér. Ak podľa neho štát zabráni podvodníkom obchádzať platenie daní, potom sa môže začať debata o znižovaní daňovo-odvodového zaťaženia. "Chceme ísť po krku všetkým daňovým podvodníkom," dodal.

Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak si nevie predstaviť, že by vládna koalícia v čase pandémie zásadnejšie znížila daňovo-odvodové zaťaženie na Slovensku. Podpredseda strany Sme rodina tak reagoval na zámer strany SaS presadiť do nového programového vyhlásenia vlády znižovanie celkového daňovo-odvodového zaťaženia.

 

img

 

"Vo všeobecnosti s týmto princípom súhlasíme, nebránime sa mu, ale musíme vidieť, ako to chcú v najbližších rokoch dosiahnuť," povedal počas brífingu pred rokovaním vlády. Osobne si nevie predstaviť, že by sa v tomto a budúcom roku dane a odvody zásadnejšie znížili. Upozornil na to, že verejné financie vykazujú vysoký deficit. "Viem si predstaviť, že nastavíme nejaký systém poklesu daní a odvodov," povedal Krajniak.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) chce do nového programového vyhlásenia vlády presadiť popri zavedení výdavkových stropov aj znižovanie celkového daňovo-odvodového zaťaženia. Cieľom liberálov je výrazne zvýšiť udržateľnosť a efektívnosť verejných financií na Slovensku. 

 

img

 

Viac informácii k návrhu SaS sa dočítate v článku Prejde Sulíkov návrh na vláde? Gastro sektoru by chcel výrazne znížiť DPH

"Prípadne by malo ísť o zakomponovanie daňovej brzdy priamo do zákona o rozpočtovej zodpovednosti. Zvyšovanie celkového daňovo-odvodového zaťaženia bude možné iba po schválení ústavnou väčšinou poslancov Národnej rady SR," uviedol predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič.

 

Daňové a odvodové zákony by sa mali podľa neho prijímať tak, aby ich účinnosť bola vždy od 1. januára nasledujúceho roka. 

 

"Aj toto pomôže všetkým vyvarovať sa chaosu z neustále sa meniacich pravidiel," dodal poslanec za SaS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies