Zomrela Emília Tomanová, ktorá svoj hlas prepožičala aj Drobčekovi z MA-TEL-KA

NETKY.SK • 28 November 2022, 21:31 • 2 min
Zomrela Emília Tomanová, ktorá svoj hlas prepožičala aj Drobčekovi z MA-TEL-KA

BRATISLAVA - Podľa slov Jaroslavy Hoborovej, dcéry umelkyne, zomrela významná bábkoherečka Emília Tomanová , ktorá svoj hlas prepožičala aj Drobčekovi z relácie MA-TEL-KO. RTVS si ju pripomenie dvomi reláciami.

slovakia

left justify in out

Podľa slov Jaroslavy Hoborovej, dňa 17.11. 2022 zomrela známa bábkoherečka Emília Tomanová, rod. Sršňová, ktorá svoj hlas prepožičala stovkám rozprávkových postáv.  Hoborvá je dcérou umelkyne.

 

Okrem hereckých kreácií v divadle sa venovala i práci v rozhlase a televízii, kde jej najznámejšou postavičkou bol DROBČEK v relácii MA-TEL-KO , kde sa striedala ešte s pani Martou Žuchovou a ktoré pripravovala zväčša pod režijnou taktovkou Karola Rutha, či Ivana Paldiu. Cyklus, ktorý redakčne pripravovala aj Veronika Bednárová-Petrášová-Sísová sa na obrazovkách sa objavoval v rokoch 1973-1992.

Drobček sa snažil nenáročnou formou deti naučiť napríklad aj to, že mlieko či vajcia  sa nevyrábajú v továrni a že preto, ak nás má ráno čakať v obchode teplý, čerstvý chlieb, musí ktosi vstať už krátko po polnoci a upiecť ho. 

Vďaka riaditeľke okruhu verejnoprávnej Trojky, pani Judite Gembickej, sa cyklus vysielal na Trojke i tento rok. 

Informáciu o úmrtí zaslúžilej umelkyne, pani Emílie Tomanovej nevedel pre Netky.sk potvrdit ani jej herecký kolega Dušan Štauder, riaditeľ Štúdia L+S, PhDr. Pavol Danišovič, kde naposledy hrala, až kým si nezlomila nohu v hre ,,Život na trikrát" spolu s  Milanom Lasicom, Emíliou Vášaryovou, Milanom Kňažkom a Martou Sládečkovou. O jej úmrtí nič nevedel ani riaditeľ Bratislavského bábkového divadla Ing.Ján Brtiš.

 

Emília Sršňová-Tomanová bola s bábkami spojená už od čias stredoškolských štúdií. Študovala grafiku na Škole umeleckého priemyslu v Bratislave, následne výtvarníctvo i bábkoherectvo na Bábkarskej katedre DAMU v Prahe. Ako výtvarníčka je podpísaná len pod jednou inscenáciou Sedem farieb dúhy. Celý svoj profesionálny život (1959-1991) strávila v bratislavskom Štátnom bábkovom divadle. 

V jej repertoári dominovali najmä postavy detí a titulné roly, často zvieracie, ktoré vytvárala i vďaka svojmu špecifickému hlasovému prejavu.

 

Stvárnila veľké množstvo postáv. Ich škála je pomerne široká, účinkovala v mnohých inscenáciách klasického bábkarského repertoáru – Robot Atomko (Robot Atomko, 1963), Peter (Belasý Peter, 1964), Tigríček (Tigríček, 1964), Bimbo (Zvedavý sloník, 1965), Chlapček (Guliver v Maňuškove, 1965), Budkáčik (Budkáčik a Dubkáčik, 1966), Lopta Hopta (Lopta Hopta, 1967), Macko Ťapko (Macko Ťapko, 1970), Kačiatko (Kačiatko, 1971), Mášenka (Veselé medvieďatá, 1975), Fuk (Čáry máry fuk, 1984), animovala tiež Chlapčeka v úspešnej zájazdovej inscenácii Concertino unisono (1973) a ku koncu svojho angažmán účinkovala v troch inscenáciách Jozefa Bednárika.

 

Jej osobnosť si RTVS pripomenie v utorok 29. novembra podvečer o 18.20 hod. na Dvojke v relácii ,,Stretnúť človeka" a v stredu, o 23.00 v relácii redaktora Martina Jurča ,,Portréty" na Rádiu Regina.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona