Budeme zbierať a triediť textilný odpad

NETKY.SK • 18 Február 2022, 12:04 • 2 min
Budeme zbierať a triediť textilný odpad

BRATISLAVA - V súčasnosti väčšina textilu putuje priamo do čiernych nádob na zmesový komunálny odpad a končí na skládke odpadov. Envirorezort sa zaoberá textilným odpadom a jeho následným zhodnocovaním. Odborníci z ministerstva hľadajú riešenie na zavedenie triedenia a zberu textilného odpadu na Slovensku do roku 2025.

slovakia

left justify in out

Informuje o tom na sociálnej sieti. V roku 2018 na slovenských skládkach skončilo 16 percent textilných odpadov, pričom recyklácia textilných odpadov dosiahla 29 percent,“ tvrdí ministerstvo. Zavedením povinného triedenia a recyklácie textilu by sa tomu zabránilo.

 

 

Zaviesť triedený zber textilného odpadu do roku 2025 požaduje od členských štátov Európska únia. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR je podľa vlastných slov na začiatku celého procesu prípravy legislatívy a nastavenia celej filozofie a logistiky systému nakladania s textilom. Dopĺňa, že recyklovaný textil možno použiť ako výplň do autosedačiek či v stavebníctve ako zložku izolácie.

 

Prečítajte si tiež: Policajti dostanú vyše 700 ekologických áut. Koľko budú stáť?

 

Poukazuje na fast fashion, čiže rýchlu módu, ktorá je hrozbou pre planétu a riešením môže byť tzv. pomalá móda. „Spomaľuje životný cyklus oblečenia, proces jeho výroby, nákupu, nosenia a následného vyradenia,“ konštatuje MŽP.

 

Cieľom je zvýšiť životnosť oblečenia a jeho kvalitu. Pomalá móda by sa podľa rezortu mala stať súčasťou nového konceptu obehovej ekonomiky, kde sú oblečenie a textil v obehu tak dlho, ako je to len možné.

 

imgimg

 

Textilná výroba je jedno z najznečisťujúcejších odvetví. Vyprodukuje 1,2 miliardy ton oxidu uhličitého ročne, približuje envirorezort. Pokračuje, že ročne vyrobia vo svete asi 80 miliárd kusov oblečenia, pričom až 80 percent putuje na skládku.

 

Možno vás zaujme: Projekty na vyriešenie krízy môžu žiadať o grant




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies