Sviatky sú z hľadiska pitia alkoholu rizikom najmä pre starších ľudí

NETKY.SK • 26 December 2022, 10:00 • 2 min
Sviatky sú z hľadiska pitia alkoholu rizikom najmä pre starších ľudí

BRATISLAVA - Vianočné sviatky sú z hľadiska pitia alkoholu rizikové najmä pre starších ľudí. Tí často trpia chronickými ochoreniami, zvýšeným krvným tlakom či cukrovkou. Upozornil na to hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre medicínu drogovo závislých Ľubomír Okruhlica.

slovakia

left justify in out

"V období sviatkov je výrazná zmena, výkyv v bežnom životnom stereotype väčšiny ľudí po stránke fyzickej, psychickej, ale i stravovacej a v tejto súvislosti sa spájajú vianočné sviatky s domácou konzumáciou alkoholu často aj u ľudí, ktorí si inak dávajú pozor, lebo vedia, že by pre svoje choroby nemali piť. U nich i malé množstvo alkoholu môže vyvolať závažné zdravotné problémy," ozrejmil pre TASR. Okruhlica upozornil, že rizikovým môže byť akékoľvek množstvo alkoholu. Najbezpečnejšia je podľa neho abstinencia. "Osobne považujem konzumáciu symbolického jednorazového prípitku pohárom nízkoalkoholického nápoja telesne zdravým človekom vo vyrovnanom duševnom stave bez stresu, ktorý je uvoľnený a nemá žiadne pracovné povinnosti, za triezve pitie," priblížil s tým, že symbolickým nie je opakované popíjanie malých množstiev alkoholu počas celých sviatkov. Rizikom je podľa neho tiež konzumácia alkoholu u mladistvých. "Odporučil by som rodičom, aby vedeli, s kým ich deti idú, kam idú, a ak majú menej ako 18 rokov, nemali by im povoliť ísť do partie, kde sa pravdepodobne bude piť," dodal. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies