ZOH: Sumár zo štvrtka 17. februára

NETKY.SK • 17 Február 2022, 16:04 • 2 min
ZOH: Sumár zo štvrtka 17. februára

PEKING – Shiffrinová znova vypadla, Gisinová obhájila zlato v alpskej kombinácii. V združenárskej súťaži dominovali Nóri.

slovakia

left justify in out

Shiffrinovej olympiáda skončila fiaskom, zo zlata sa raduje Gisinová

 

Švajčiarska lyžiarka Michelle Gisinová obhájila olympijské zlato v alpskej kombinácii. Vo štvrtkovej súťaži zdolala krajanku Wendy Holdenerovú o 1,05 sekundy, tretie miesto obsadila Talianka Federica Brignoneová (+1,85). Američanka Mikaela Shiffrinová nedokončila slalomové kolo a v Pekingu vyšla v individuálnych súťažiach medailovo naprázdno. Slovensko nemalo zastúpenie, vicemajsterka sveta v tejto disciplíne Petra Vlhová sa po triumfe v slalome vrátila domov a sústredí sa na obhajobu veľkého glóbusu vo Svetovom pohári.

 

Shiffrinová ako úradujúca svetová šampiónka v kombinácii a obhajkyňa striebra však v Pekingu nedokončila už tretiu súťaž, keď po vypadnutiach v prvých kolách obrovského slalomu aj špeciálneho slalomu neprišla do cieľa ani v slalome do kombinácie. V jednej z bránok príliš zatlačila do lyží, vyšla mimo línie a napriek veľkej snahe sa nedokázala vrátiť do trate, ktorú rovnako ako v klasickom slalome postavil jej tréner Mike Day. Najlepším individuálnym umiestnením dvojnásobnej olympijskej víťazky zostane na ZOH 2022 deviate miesto v super-G, v zjazde skončila osemnásta a v ďalších štartoch vypadla.

 

 

Nóri získali zlato v pretekoch združenárov

 

Nórski združenári Espen Björnstad, Espen Andersen, Jens Luraas Oftebro a Jörgen Graabak suverénne triumfovali vo štvrtkovej tímovej súťaži na ZOH 2022 v Pekingu. Striebro získali Nemci Manuel Faisst, Julian Schmid, Eric Frenzel a Vinzenz Geiger s mankom 54,9 sekundy. Japonci Jošito Watabe, Hideaki Nagai, Akito Watabe a Rjota Jamamoto zaostali o 55,2 s a vybojovali si bronz.

 


Graabak získal v Pekingu kov vo všetkých troch pretekoch, keď zvíťazil v individuálnej súťaži na veľkom mostíku pred krajanom Oftebrom a Akitom Watabem. Na strednom mostíku skončil Graabak na druhom mieste za Geigerom. Zároveň sa stal prvým združenárom so štyrmi zlatými olympijskými medailami, prvé dve získal na ZOH 2014 v Soči a jeho celková bilancia na zimných hrách je 4-2-0.

 

„Mohol som si posledných pár kilometrov vychutnať a užiť si tú chvíľu," povedal po pretekoch 30-ročný Nór pre AP. Súčasťou tímu severanov mal byť pôvodne aj Jarl Magnus Riiber, ten sa však rozhodol po komplikáciách s koronavírusom a nevydarenej individuálnej súťaži na veľkom mostíku odcestovať domov už vo štvrtok. Jeho náhradník Björnstad bol zo zisku prvého olympijského zlata nadšený.

 

Prišiel som sem ako náhradník za Jarla a nebol som si ani istý, či som pre tím dostatočne dobrý. Teraz tu stojím ako olympijský šampión. Je náročné o tom vôbec rozprávať."

 

 

Hokejové zlato získali Kanaďanky

 

Hokejistky Kanady získali zlaté medaily na ZOH v Pekingu. Vo štvrtkovom severoamerickom finále olympijského turnaja vyhrali nad obhajkyňami z USA 3:2 a pripísali si rekordný piaty triumf pod piatimi kruhmi. Bronz si už v stredu zabezpečili Fínky.

Dvoma gólmi sa pod finálové víťazstvo podpísala kapitánka Marie-Philip Poulinová a pridala aj jednu asistenciu. Dva body (1+1) zaznamenala Sarah Nurseová. Úradujúce svetové šampiónky Kanaďanky viedli v polovici duelu už 3:0. Američanky znížili v 37. minúte v oslabení zásluhou Hilary Knightovej a v záverečnom nápore dokázali 12,5 sekundy pred koncom tretej tretiny upraviť na 2:3, no na vyrovnanie im už nezostalo dosť času. Kanadská brankárka Ann-Renee Desbiensová sa prezentovala 38 úspešnými zákrokmi. Nurseová dosiahla s 18 bodmi (5+13) v Pekingu doterajšie maximum v histórii hier.

 

 

Krasokorčuľovanie ovládla Sčerbákoková

 

Krasokorčuliarka Ruského olympijského výboru (ROC) Anna Ščerbakovová získala zlatú medailu v súťaži sólistiek na ZOH 2022 v Pekingu. Druhá skončila jej krajanka Alexandra Trusovová, tretia bola Japonka Kaori Sakamotová. Len 15-ročná líderka  Kamila Valijevová (ROC) skončila po krátkom programe až štvrtá.

Valijevovej umožnil po pozitívnom dopingovom náleze spred olympiády štartovať v súťaži CAS. MOV rozhodol, že ak skončí na jednom z prvých troch miest, neodovzdajú po voľných jazdách medaily a kauzu budú riešiť neskôr. To sa nestalo, Valijevová vo voľnej jazde dvakrát spadla a prepadla sa až na konečné štvrté miesto.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Oliver Peth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies