Petrohrad 2000, prvá medaila pre Slovensko z A – kategórie MS

NETKY.SK • 4 Máj 2021, 16:27 • 2 min
Petrohrad 2000, prvá medaila pre Slovensko z A – kategórie MS

Od roku 1996 už Slovensko patrí medzi najlepšie krajiny sveta, ktoré si každým rokom merajú sily v prestížnych turnajoch IIHF A – kategórie. Po veľkej sérii víťazstiev prišli však roky útlmu. V roku 1998 sme začínali akoby odznovu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nagano nevyšlo
V roku 1998 sa Slovensko dostalo do kvalifikácie na zimné olympijské hry, ktoré sa konali v Nagane. V pamätiach našich fanúšikov, ale aj hokejistov, bol ešte hokejový turnaj v Lillehammeri, kde sme ako kvalifikant patrili medzi najlepšie tímy. Kvalifikáciu v Nagane sme preto aj teraz brali ako povinnú jazdu a nikto si nepripúšťal, že by sme v nej nemali uspieť. Do dejiska turnaja prišli už aj skúsení hráči z NHL Žigmund Pálffy z LA Kings a Jozef Stümpel z Bostonu, ktorí sa už takpovediac pripravovali na hlavný turnaj.

 

img

 

Kvalifikácia sa však pre nás skončila katastrofálne. Proti Rakúšanom sme nedokázali vyťažiť gól zo siedmich nájazdov na bránu a poslednú prehru s Kazachstanom sledoval Žigo Pálffy len z tribúny. Sklamanie bolo obrovské, veď pred štyrmi rokmi sme ako víťazi skupiny postúpili do štvrťfinále.  

 

Smrť Dušana Pašeka
Akoby to ešte pre slovenský hokej nebolo málo, len pár týždňov po Nagane tragicky zahynul vtedajší prezident SZĽH ako aj HC Slovanu Bratislava Dušan Pašek. Jeho miesto napokon prebral človek, ktorý s ním spolupracoval už roky predtým. Vtedajšie vedenie sa rozhodlo, že slovenský hokej nebude viesť známa osobnosť, ale človek, ktorý je schopný priviesť peniaze. Ako sa neskôr ukázalo, Juraj Široký bol tá správna voľba.

 

img

 

Kanadský bronz vďaka Širokému
Slovenský hokej bol na tom tak zle, že v roku 1999 nemal spočiatku dostatok financií, aby sa naši juniori mohli predstaviť na MS v kanadskom Quebecu. Široký ale napokon peniaze zohnal. V Quebecu dokráčali napokon slovenskí mladíci k historickému bronzu. Z tohto turnaja putoval následne ako brankárska jednotka medzi seniorov Ján Lašák, ktorý sa predstavil už na šampionáte v Petrohrade 2000.

 

img

 

V Rusku sme neboli favoritmi
Mužstvo zložené trénerom Jánom Filcom nebolo popretkávané hviezdami z NHL. I keď na turnaji sa od prvého zápasu ukázali v drese s dvojkrížom na hrudi mená ako Miroslav Šatan, dvojička zo St. Louis Michal HandzušĽuboš Bartečko či vtedajší newyorský mladík Zdeno Chára. Práve Miroslav Šatan sa stal na tomto turnaji prvýkrát kapitánom našej reprezentácie a zobral na seba ťarchu celého tímu - stal sa najlepším strelcom majstrovstiev.

 

Cesta do štvrťfinále

V základnej skupine B sme odohrali povinné jazdy proti Rakúsku (2:0) aj Taliansku (6:2). S Fínskom sme síce remizovali (2:2), no vďaka lepšiemu skóre sme postupovali do nadstavbovej časti z prvého miesta. Tu sa však začal lámať chlieb, i keď proti nášmu prvému súperovi Nórsku to tak zatiaľ nevyzeralo. Vysoké víťazstvo (9:1) sme si zabezpečili piatimi gólmi v tretej tretine. Potom však prišli prehry s Českom (2:6) a tesne aj s Kanadou (3:4). Do štvrťfinále sme preto postupovali až zo 4. miesta a čakal nás víťaz A skupiny.

 

Playoff

Víťazstvo našich hokejistov nad Američanmi bol pamätný moment svetového šampionátu. Výsledok štvrťfinálového stretnutia (4:1) jasne dokazoval, že Slovensko má kvalitu na svetovej úrovni. V Petrohrade sme to okorenili aj víťazstvom proti Fínsku v semifinále (3:1) a čakalo nás prvé finále v histórii Slovenskej republiky. 14. mája 2000 sme vo večerných hodinách nastúpili do posledného zápasu majstrovstiev. Pre Slovákov to bol asi najťažší možný súper – Česká republika.

 

img

 

Pred samotným finále sa naša výprava v Petrohrade po prvýkrát ocitla v trochu napätej "finálovej" situácii. Do dejiska turnaja pricestovala aj slovenská delegácia na čele s vtedajším premiérom Mikulášom Dzurindom. Psychický tlak pred finále bol pre Slovensko niečím novým. Možno aj preto sme napokon proti Čechom prehrali 3:5, i keď sa nám v poslednej tretine ešte podarilo skorigovať skóre zápasu na 3:4. Naši reprezentanti si prevzali strieborné medaily so sklonenými hlavami, no táto nová mladá generácia hokejistov začala písať dejiny, ktoré nás o dva roky posunuli k zlatému grálu.

 

img

 

Zloženie slovenskej reprezentácii na MS v hokeji 2000 v ruskom Petrohrade:

Hlavný tréner

Ján Filc

Asistenti
Ernest Bokroš (tréner majstovského HC Slovan Bratislava), Vladimír Šťastný

 

Brankári
Pavol Rybár (ČR - HC Excalibur Znojemští Orlí)
Ján Lašák  (USA – Milwaukee Admirals)
Miroslav Lipovský (SR – HK 36 Skalica)

Obrancovia
Ľubomír Sekeráš (ČR – HC Oceláři Třinec)
Ivan Droppa (Nemecko – Kassel Huskies)
Stanislav Jasečko (ČR – HC České Budějovice)
Zdeno Chára (USA – New York Islanders) NHL
Peter Podhradský (SR – HC Slovan Bratislava)
Ľubomír Višňovský (SR – HC Slovan Bratislava)
Martin Štrbák (SR – HC Slovan Bratislava)
Radoslav Suchý (USA – Phoenix Coyotes/dnešná Arizona Coyotes) NHL

Útočníci
Miroslav Šatan (USA – Buffalo Sabres) NHL
Ľubomír Hurtaj (SR – Dukla Trenčín)
Richard Kapuš (SR – HC Slovan Bratislava)
Peter Bartoš (ČR – HC České Budějovice)
Vlastimil Plavucha (SR – HKM Zvolen)
Miroslav Hlinka (Fínsko – Jokerit Helsinki)
Ján Pardavý (ČR – HC Slovnaft Vsetín)
Peter Pucher (ČR – HC Excalibur Znojemští Orlí)
Michal Hreus (SR – HC Slovan Bratislava)
Ľubomír Vaic (Kanada – Vancouver Canucks) NHL
Ronald Petrovický (Kanada – Saint John Flames)
Ľuboš Bartečko (USA – St. Louis Blues) NHL
Michal Handzuš (USa – St. Louis Blues) NHL
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies