AKTUALIZOVANÉ: Matovič, Mikas, Krajčí a Doležal oznamujú, ako bude vyzerať lockdown

NETKY.SK • 9 December 2020, 17:45 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Matovič, Mikas, Krajčí a Doležal oznamujú, ako bude vyzerať lockdown

Práve sa oznamuje informácia, ako bude prebiehať lockdown.

slovakia

left justify in out

Premiér Igor Matovič, minister zdravotníctva Marek Krajčí, Andrej Doležal a Ján Mikas hovorili o protiepidemiologických opatreniach na sľúbenej tlačovej konferencii, kde upresňujú podmienky lockdownu.

 

 

Opatrenia sa sprísnia, ale nepôjde o úplne tvrdý lockdown. Počas sviatkov sa bude dať cestovať, dokonca aj ísť si zalyžovať. Podmienkou je povinnosť mať negatívny test. Nesmie byť starší ako 72 hodín. Nezvyčajný lockdown sa začne 21. decembra, keď sa zavrú všetky školy, lebo sa začnú vianočné prázdniny skôr. No zavrú sa aj všetky obchody okrem potravín. Na celom Slovensku to takto potrvá tri týždne. Ale podľa toho, ako sa budú vyvíjať niektoré okresy, sa v nich bude lockdown predlžovať.

 

Do Vianoc bude predstavený aj COVID-automat, kde budú vysvetlené rôzne opatrenia. Hlavný hygienik Ján Mikas tiež pripomenul, že v najbližších dňoch bude vypracovaná vyhláška, ktorá upresní najbližšie opatrenia. Minister dopravy Andrej Doležal vysvetlil, že ide o sprísnenie podmienok, ale nie o zatvorenie lyžiarskych stredísk. Obmedzený bude počet ľudí v kabínke, alebo povinnosť zamestnancov, aby mali prekryté horné dýchacie cesty.

 

Minister zdravotníctva povedal, že viac ako 58-tisíc testov, ale viac ako 5600 pozitívne testovaných sú vážne čísla. „Hovoria o tom, že situácia na Slovensku sa výrazne zhoršuje,“ povedal s tým, že sa bude situácia zhoršovať a v nemocnici pribúdajú a budú pribúdať ďalší pacienti s COVID-19. „Pacienti sú rozmiestnení zatiaľ viac-menej rovnomerne,“ zdôraznil s tým, že sú aj ohniská.

 

 

„Pokiaľ vidíme, že opatrenia sa nedodržujú, prosím, nepridávajme sa k takýmto ľuďom,“ povedal Krajčí s tým, že sa nemáme nechať strhnúť tými, ktorí sú znechutení a vyzývajú na nerešpektovanie.

 

Zavádzajú sa tieto opatrenia. „Hoci situácia je veľmi vážna, tieto opatrenia začnú platiť od tých dátumov, ktoré sú na obrazovke a postupne sa k ním dostaneme,“ povedal s tým, že od 11. 12: dôjde k zatvoreniu terás reštaurácií.

 

„Od piatku 11. decembra už nebude možné podávať jedlá na exteriérových častiach reštaurácií,“ vysvetlil Ján Mikas s tým, že od 11. decembra autoškoly môžu začať vyučovať dištančne. „Čo sa týka tých terás, vydáme ešte dnes vyhlášku, ktorá bude dostupná vo vestníku úradu vlády SR,“ povedal s tým, že budú tu aj podmienky pre lyžiarske vleky a hotely od 14. decembra. Maximálna kapacita kabínkovej lanovky bude obmedzená, všetci musia mať negatívny výsledok testu, zamestnanci musia mať zakryté horné dýchacie cesty.

 

Prečítajte si aj o tom, dokedy potrvá lockout.

Prečítajte si aj o Matovičovi, ako priznal prehru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies