Pandémia prehĺbila potravinovú neistotu v Afrike, počet hladujúcich ľudí pribúda v miliónoch

NETKY.SK • 8 September 2020, 10:04 • 2 min
Pandémia prehĺbila potravinovú neistotu v Afrike, počet hladujúcich ľudí pribúda v miliónoch

JOHANNESBURG - Počet ľudí bez prístupu k základným potravinám závratne rastie.

slovakia

left justify in out

Zhruba 45 miliónov ľudí v južnej Afrike trpí potravinovou neistotou. Oproti minulému roku sa tak táto bilancia zvýšila o 10%. Najväčším problémom je, že sa ľudia nevedia dostať k dostatočnému množstvu cenovo dostupných a výživných potravín.  S odvolaním sa na vyhlásenie Svetového potravinového programu (WFP) o tom informovala v pondelok agentúra AP.

 

Situácia v Zimbabwe je najkritickejšia

Podľa medzinárodných humanitárnych organizácií je tento nežiaduci stav zapríčinený troma faktormi. Pandémiou koronavírusu, klimatickými zmenami a stagnujúcimi ekonomikami v niekoľkých krajinách.  

 

img

 

"V 13 zo 16 krajín tohto regiónu uvidíme úroveň potravinovej neistoty, ktorú sme za mnoho rokov nikdy nevideli," uviedla regionálna riaditeľka WFP pre južnú Afriku Lola Castrová.Dodala, že najviac postihnutou krajinou v tomto regióne je Zimbabwe. Tu sa totiž očakáva, že počet ľudí bez prístupu k dostatočnému množstvu potravín dosiahne do konca roka 8,6 milióna.

 

Počet ľudí trpiacich hladom rastie skokovo

Podľa Castrovej je pandémia ďalšou mimoriadnou udalosťou, ktorá nesmierne poškodila živobytie mnohých chudobných ľudí v regióne.

 

K zvýšeniu potravinovej neistoty prispeli najmä protiepidemiologické opatrenia, kedy v dôsledku prijímania celoštátnej karantény (tzv. lockdownu) prišlo množstvo ľudí o prácu.

 

img

 

V polovici júla tohto roku zverejnila OSN správu, podľa ktorej takmer 690 miliónov ľudí trpí hladom a pandémia nového koronavírusu situáciu v tejto oblasti ešte zhoršuje.

 

Stanovené ciele OSN sa vzďaľujú 

Počet ľudí trpiacich hladom sa iba v priebehu jedného roka zvýšil o desať miliónov. Za posledných päť rokov sa tento počet zvýšil o 60 miliónov.

 

Ak bude tento negatívny trend pokračovať, dosiahnutie cieľa eliminácie hladu vo svete do roku 2030 bude podľa OSN nemožné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies