ZOH: Sumár zo stredy 16. februára

NETKY.SK • 16 Február 2022, 16:04 • 2 min
ZOH: Sumár zo stredy 16. februára

PEKING – Nemožné sa stalo skutočnosťou! Slovenskí hokejisti v hektickom zápase zdolali USA a postúpili do semifinále olympijského turnaja. Naše ženské biatlonové kvarteto štafetu nedokončilo.

slovakia

left justify in out

Najprv nás zachránil Hrivík a v nájazdoch rozhodol Cehlárik

 

Slovenskí hokejisti sa prebojovali do semifinále olympijského turnaja v Pekingu. V stredajšom dramatickom štvrťfinálovom dueli zdolali USA 3:2 po samostatných nájazdoch. Autorom víťazného nájazdu bol Peter Cehlárik. Naším semifinálovým súperom bude Fínsko, ktoré zdolalo Švajčiarov 5:1.

 

Zverenci trénera Craiga Ramsayho otvorili na National Indoor Stadium skóre v 12. minúte, keď strelil svoj piaty olympijský gól Juraj Slafkovský. Američania dokázali stav otočiť po zásahoch Nicka Abruzzeseho z 20. minúty a Sama Hentgesa z druhej tretiny. Slováci si vynútili predĺženie gólom Mareka Hrivíka 44 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času. V predĺžení gól nepadol, a tak nasledoval nájazdový rozstrel, v ktorom rozhodol vo štvrtej sérii Cehlárik.

 

 

Cehlárik skóroval vo štvrtej sérii a keď Patrik Rybár vzápätí zmaril posledný pokus kapitána USA Andyho Mieleho, mohli započať slovenské oslavy.

 

Paťo bol znova výborný, dúfam, že tak bude pokračovať. Od začiatku turnaja musel tvrdo drieť, aby sa vôbec dostal do zostavy a hral. Od zápasu so Švédmi podával výborné výkony, je spoľahlivý a dal nám šancu vyhrať," pochválil ho Cehlárik.

 

Martin Marinčin, obranca SR: Je to neopísateľný pocit. Zápas bol na nervy, sme strašne šťastní, že sme to dali, že sme vyhrali nad silnými USA. Klobúk dolu pred Patrikom Rybárom, podal neskutočný výkon, podržal nás. Mužstvo držalo celý čas spolu, vyhrali sme, aj v ťažkých chvíľach sme to zvládli. Treba sa pripraviť na ďalšieho súpera, ešte chceme niečo ukázať, je v nás viac."

 

 

Mužský slalom vyhral Noel, Žampa skončil na 25. mieste

 

Ani jeden zo slovenskej bratskej dvojice Žampovcov si nerobil ťažkú hlavu z výsledku v olympijskom slalome v Pekingu. Na zjazdovke v Jen-čchingu obsadil Adam 25. miesto, Andreas druhé kolo nedokončil. Obaja však nastúpili na slalom len preto, aby v ňom Slovensko malo zastúpenie. Podľa Adama je slalomová špička úplne inde ako slovenská dvojica.

 

Zlato si vybojoval francúzsky lyžiar Clement Noel, ktorý o 61 stotín sekundy zdolal strieborného Rakúšana Johannesa Strolza. Bronz získal úradujúci majster sveta v tejto disciplíne Sebastian Foss-Solevaag z Nórska.

 

Clement si zaslúžil víťazstvo, lebo je suverénne najlepší slalomár tejto doby. Johannes ukázal, že s vysokým číslom sa mu išlo oveľa ľahšie a po zlate išiel uvoľnene a vyšlo mu to. Pódium je zaslúžené, sú to ´makači´. Jazdia slalom každý deň. Ale bol to veľký boj, celkovo to bolo brutálne vyrovnané, konkurencia je extrémna. Aj preto som sa rozhodol, že budem jazdiť obrák. Málokto je taký, že si drží vysoký level v slalome aj v obráku. Tá doba je preč," zamyslel sa Adam Žampa.

 

 

Ženskú štafetu ovládli Švédky, naše biatlonistky preteky nedokončili

 

Švédske biatlonistky zvíťazili v stredajšej štafete na 4x6 km na ZOH 2022 v Pekingu. Linn Perssonová, Mona Brorssonová, Hanna Öbergová a Elvira Öbergová zdolali o 12 sekúnd kvarteto Ruského olympijského výboru (ROC) v zložení Irina Kazakevičová, Kristina Rezcovová, Svetlana Mironovová a Uliana Nigmatullinová.

 

Tretie finišovali Nemky Vanessa Voigtová, Vanessa Hinzová, Franziska Preussová a Denise Herrmannová s mankom 37,4 s. Slovenskú štafetu stiahli z trate a klasifikovali na 19. priečke, keď Veroniku Machyniakovú na treťom úseku predstihli najlepšie tímy o jedno kolo.

 

Slovenskú štafetu odštartovala Ivona Fialková a s tromi dobíjaniami s odstupom necelých 19 sekúnd odovzdala ôsma. Henrieta Horvátová potrebovala päť opravných výstrelov a veľkú stratu nabrala aj na trati - odovzdala šestnásta s vyše trojminútovým mankom.S mojím výkonom nemôžem byť spokojná, takýto výbuch si nepamätám," priznala Horvátová v prvej televíznej reakcii na RTVS.

 

So Slovenkami už bolo zle-nedobre a keď musela ísť Machyniaková po ležke na dva trestné okruhy, osud štafety bol spečatený. Snaženie sa skončilo po stojke tretieho úseku, finišmanka Paulína Fialková sa ani nedostala na trať. Devätnáste miesto je najhorší výsledok slovenskej ženskej štafety v histórii ZOH, prvýkrát ju bežala v Nagane 1998.

 

 

Klasický tímšprint ovládla dvojica Nórov

 

Nórski bežci na lyžiach Erik Valnes a Johannes Hösflot Kläbo získali zlaté medaily v stredajšom tímšprinte klasicky na ZOH 2022 v Pekingu. O 2,46 sekundy zdolali strieborných Fínov Iiva Niskanena a Joniho Mäkiho, bronz si vybojovali Alexander Boľšunov a Alexander Terentev z Ruského olympijského výboru (ROC), ktorí zaostali o 4,29 s.

 

V ženskom tímšprinte sa radovali Nemky

 

Nemecké bežkyne na lyžiach Katharina Hennigová a Victoria Carlová získali zlaté medaily v stredajšom tímšprinte klasicky na ZOH 2022 v Pekingu. O 17 stotín sekundy zdolali strieborné Švédky Maju Dahlqvistovú a Jonnu Sundlingovú, bronz si vybojovali Julia Stupaková a Natalia Neprjajevová z Ruského olympijského výboru (ROC), ktoré zaostali o 0,71 s.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Oliver Peth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies