Zníženie ratingu poukazuje na nevyhnutnosť reforiem vo Fínsku

NETKY.SK • 11 Október 2014, 17:58 • 2 min
Zníženie ratingu poukazuje na nevyhnutnosť reforiem vo Fínsku

HELSINKI - Zníženie ratingu agentúrou Standard & Poor's (S&P) Fínsku pripomenulo, že reformy sú nevyhnutné, reagoval na rozhodnutie ratingovej agentúry fínsky premiér Alexander Stubb. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

S&P v piatok (10.10.) znížila Fínsku rating o jeden stupeň na AA+. Fínsko tak ako jedna z posledných krajín eurozóny prišlo o špičkový rating na úrovni AAA od všetkých troch hlavných agentúr. Po tomto kroku majú najvyšší rating od troch kľúčových ratingových agentúr (S&P, Moody's a Fitch) v eurozóne už len Nemecko a Luxembursko.
      

"Dôvodom zníženia (ratingu Fínska) je náš predpoklad, že fínsku ekonomiku môže čakať dlhé obdobie stagnácie, a to v dôsledku starnúcej populácie a ubúdajúcej pracovnej sily, ďalej pre slabnúci dopyt na zahraničných trhoch, stratu podielu na svetovom trhu v oblasti kľúčových informačných technológií, štrukturálne zníženie výdavkov v dôležitom lesníckom a papierenskom sektore a relatívne rigídny pracovný trh," uviedla S&P.
      

Fínsko v poslednom období okrem klesajúceho dopytu z eurozóny dopláca aj na sankcie voči Rusku a problémy tamojšej ekonomiky. Rusko totiž patrí k jedným z najväčších obchodných partnerov škandinávskej ekonomiky.
      

"Varovné signály sa objavovali už nejaký čas, no nebrali príliš vážne. Takto pokračovať nemôžeme," povedal Stubb. Ako dodal, aj napriek ťažkostiam je nevyhnutné pokračovať v štrukturálnych reformách.
      

Pokojnejší bol minister financií Antti Rinne, podľa ktorého je rozhodnutie S&P nepríjemné, no nie neočakávané či dramatické. Neznamená to ani nutnosť upravovať súčasnú fiškálnu politiku. Dodal, že rastové vyhliadky fínskej ekonomiky sa síce zhoršili, ale vláda už prijala opatrenia na riešenie tejto situácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies