Celosvetové príjmy z cestovného ruchu v tomto roku dosiahli 5,4 bilióna Eur, čím prekonali úroveň pred pandémiou

NETKY.SK • 24 Apríl 2024, 18:00 • 2 min
Celosvetové príjmy z cestovného ruchu v tomto roku dosiahli 5,4 bilióna Eur, čím prekonali úroveň pred pandémiou

WELLINGTON - Celosvetové príjmy z cestovného ruchu sa v roku 2024 odhadujú na 5,8 bilióna amerických dolárov alebo 139,6 percenta úrovne pred pandémiou v roku 2019, podľa správy zverejnenej na medzinárodnom summite o cestovnom ruchu, ktorý sa konal vo Wellingtone na Novom Zélande.

slovakia

left justify in out

Správa o trendoch svetovej ekonomiky cestovného ruchu (2024) predpovedala, že počet medzinárodných príjazdov turistov v tomto roku dosiahne 13,579 miliardy, čím sa zvýši na 103,9 percenta z roku 2019.

Správa zároveň vyzvala, aby sa svetový turistický priemysel snažil premeniť výzvy technologického pokroku a zmeny klímy na príležitosti rastu a proaktívne ich začleniť do pretvárania odvetvia.

Svetový turistický summit federácie miest cestovného ruchu Wellington Fragrant Hills Tourism Summit 2024, ktorý je naplánovaný na pondelok a utorok, spoločne sponzorovali Svetová federácia miest cestovného ruchu (WTCF) a mestská rada vo Wellingtone. WTCF, založená v roku 2012 z iniciatívy Pekingu, je prvou svetovou medzinárodnou organizáciou cestovného ruchu so zameraním na mestá.

Tohtoročný summit na tému„Podpora udržateľného mestského turizmu: Inovácia a zlepšenie“ obsahoval okrem iného kľúčové prejavy, panelové diskusie a veľtrhy cestovného ruchu. Jeho diskusie sa zamerali na inovatívny rozvoj globálneho cestovného ruchu v novej ére.

Turizmus sa stal nosným odvetvím globálneho hospodárskeho rastu, povedala na otváracom ceremoniáli Sima Hong, výkonná podpredsedníčka Rady WTCF a námestníčka primátora Pekingu. Povedala, že globálny turistický priemysel čelí výzvam týkajúcim sa ochrany životného prostredia, ochrany kultúrneho dedičstva a bezpečnosti cestovného ruchu, keďže odvetvie sa rýchlo rozrastá.

Sima vyzvala na prehĺbenie medzinárodných výmen a partnerstiev v kultúrnom a cestovnom ruchu, záväzok k zelenému rozvoju a zvýšenie skúseností v cestovnom ruchu prostredníctvom technologického posilnenia s cieľom podporiť stabilitu, odolnosť a prosperitu odvetvia cestovného ruchu.

Starostka Wellingtonu Tory Whanau sa podelila o skúsenosti hlavného mesta Nového Zélandu v oblasti trvalo udržateľného cestovného ruchu a poznamenala, že trvalo udržateľný cestovný ruch môže pomôcť pri vytváraní hospodárskeho rastu a vytváraní nových a inovatívnych pracovných príležitostí pre miestnu komunitu a hospodárstvo.

Presadzovaním postupov zodpovedného cestovného ruchu môže miestna samospráva chrániť často krehké ekosystémy, historické pamiatky a domorodé kultúry pred negatívnymi vplyvmi masového turizmu, dodala.

Yang Shuo, generálny tajomník WTCF, povedal, že aplikácia technologických inovácií v cestovnom ruchu poskytuje turistom inteligentné, personalizované a príjemné zážitky. Inteligentné turistické platformy postavené na veľkých dátach a cloud computingu umožňujú monitorovanie a správu turistických atrakcií v reálnom čase, čím zaisťujú bezpečné prostredie pre turistov. Využitie online platforiem na propagáciu turistických destinácií sa podľa neho stáva dôležitým prostriedkom na umiestnenie miest cestovného ruchu na mapu.

Dvojdňové stretnutie prilákalo približne 400 vládnych predstaviteľov, zástupcov organizácií cestovného ruchu, podnikateľov v oblasti cestovného ruchu a odborníkov zo 42 krajín a regiónov. 

WTCF má v súčasnosti 246 členov, ktorí pokrývajú 86 krajín a regiónov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Meng Tao
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies