Cena ministra zahraničných vecí Japonska

NETKY.SK • 26 November 2022, 12:52 • 2 min
Cena ministra zahraničných vecí Japonska

BRATISLAVA - Veľvyslanectvo Japonska v Slovenskej republike oznámilo, že Cena ministra zahraničných vecí Japonska pre fiškálny rok 2022 bola udelená a následne odovzdaná prof.Ing. Petrovi Sinčákovi, CSc.

slovakia

left justify in out

Profesor Peter Sinčák, vedúci Katedry kybernetiky a umelej inteligencie Technickej univerzity v Košiciach, Centra inteligentných technológií a programový riaditeľ odboru umelá inteligencia na Technickej univerzite v Košiciach získal cenu za prehlbovanie vzájomného porozumenia medzi Japonskom a Slovenskou republikou.

Slávnostné odovzdanie ceny sa konalo včera, 25. novembra 2022, na rezidencii veľvyslanca Japonska v SR.
Privítame aktivitu každého média, ktoré prejaví záujem informovať o udelení a následnom odovzdaní Ceny. V prípade potreby dodatočných informácií, kontaktujte prosím Sekciu kultúry a PR Veľvyslanectva Japonska v SR.


O Cene ministra zahraničných vecí Japonska


Cena ministra zahraničných vecí Japonska sa udeľuje jednotlivcom alebo skupinám, ktorí svojimi mimoriadnymi aktivitami na medzinárodnom poli výrazne prispievajú k vzájomnému porozumeniu a prehlbovaniu priateľských vzťahov medzi Japonskom a cudzími krajinami. Zámerom tohto ocenenia je tiež zvýšiť povedomie japonskej verejnosti o týchto záslužných aktivitách a prejaviť tak podporu a vďaku oceneným za ich úsilie.

V tomto roku bola cena udelená 197 jednotlivcom a 48 skupinám (24 jednotlivcov a 8 skupín pochádza z Japonska, 173 jednotlivcov a 40 skupín je zo zahraničia).



O ocenenom

Prof. Peter Sinčák (1960) je vysokoškolským profesorom v odbore umelá inteligencia na Technickej univerzite v Košiciach. Je vedúcim Katedry kybernetiky a umelej inteligencie TUKE, Centra inteligentných technológií (www.ai-cit.sk) a programovým riaditeľom odboru umelá inteligencia na TUKE. Je členom Inštitútu elektrotechnických a elektronických inžinierov (IEEE) a členom Slovenskej spoločnosti pre umelú inteligenciu (SAIS). Okrem toho je prof. Sinčák i viceprezidentom Slovenskej spoločnosti AI. Má množstvo kontaktov v slovenských priemyselných a bankových doménach. V rokoch 2009 – 2012 prof. Sinčák pôsobil ako výkonný riaditeľ skupiny Košice IT Valley, združujúcej 20 IT spoločností sídliacich v regióne. Jeho úsilie vždy smerovalo k zvýšeniu aplikačného potenciálu umelej inteligencie v priemysle a každodennom živote. Je aktívny vo viacerých projektoch EÚ vrátane Technologického výskumného parku na TU Košice. Bol hlavným ťahúňom podujatia www.disa2018.org<https://www.disa2018.org> na Slovensku.

Jeho hlavným záujmom sú inteligentné systémy a ich úloha v technológiách budúcnosti. Prof. Sinčák je autorom a spoluautorom viac ako 100 príspevkov na konferenciách, v časopisoch a autorom 2 monografií. Verí, že je veľmi dôležité zachovať tie časti života, ktoré sú založené na skúsenostiach – múdrostiach ľudí žijúcich pred nami. Má hlboký rešpekt k Japonsku a jeho kultúre. Jeho hlavným záujmom je integrácia cloud computingu, umelej alebo výpočtovej inteligencie a robotiky.

Prednášal v Japonsku, Kórei, EÚ a USA. Je spolupredsedom konferencií RITA venovaných robotickej inteligencii, teórii a aplikáciám. Je zakladateľom Centra inteligentných technológií (1995) na Technickej univerzite v Košiciach. Prof. Sinčák sa dlhodobo snaží o rozvoj spolupráce s Japonskom a najmä jeho akademickým sektorom. V roku 2001 začal spolupracovať s japonskými akademickými inštitúciami Tokyo Tech (prof. Hirota) a Univerzitou Waseda (prof. Shuji Hashimoto). V júli 2014 absolvoval krátky sabatikal v Japonsku, kedy navštívil viacero výskumných pracovísk na univerzitách a vybraných spoločnostiach. V roku 2013, v čase, keď boli Košice Európskym mestom kultúry, prof. Sinčák zorganizoval (s podporou japonských organizácií a inštitúcií) návštevu 10 japonských odborníkov z oblasti umelej inteligencie a vedeckú konferenciu. Bolo to mimoriadne úspešné podujatie, ktoré významne prispelo k prezentácii japonskej vedy a techniky medzi študentmi na Slovensku. Prof. Sinčák inšpiroval dvoch výskumníkov zo Slovenska, aby sa uchádzali o program JSPS a študovali, bádali v Japonsku – na Waseda University a Tokyo Tech.

Prof. Sinčák sa podieľal na množstve projektov a prednášal v Japonsku napr. na Tokyo Tech, Univerzita Waseda, Univerzita Chukyo v Nagoji, Univerzita Kyutech. V roku 2017 odštartoval projekt podporovaný programom Erasmus s ART - Advance Research Telecommunication Institute (s prof. Ishigurom), v rámci ktorého boli do Japonska vyslaní traja PhD. študenti. Vďaka prof. Sinčákovi navštívilo Slovensko viacero japonských vedcov a pedagógov. V roku 2018 prof. Kaoru Hirota získal čestný titul „Doctor honoris causa“ na Technickej univerzite v Košiciach ako ocenenie jeho podpory slovensko-japonskej akademickej spolupráce a s katedrou prof. Sinčáka.

V roku 2017 mu bola udelená Cena veľvyslanca Japonska za prínos k propagácii umelej inteligencie a vzájomnému porozumeniu medzi Japonskom a Slovenskou republikou.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona