ZMOS chváli ústretový krok Ministerstva financií: Mestá a obce získajú 220 miliónov eur na podielové dane

NETKY.SK • 9 Apríl 2024, 12:30 • 2 min
ZMOS chváli ústretový krok Ministerstva financií: Mestá a obce získajú 220 miliónov eur na podielové dane

BRATISLAVA - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) oceňuje rozhodnutie Ministerstva financií (MF) SR prijať opatrenia na jednorazové vyplatenie podielu z dane z príjmu právnických osôb na rok 2024 podobne, ako tomu bolo v roku 2023. Vďaka tomuto kroku štát samosprávam vyplatí jednorazovo ešte v prvej polovici roka 2024 sumu približne 220 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

„Aj keď sa v tomto prípade nejedná o systémové riešenie, v súčasnej komplikovanej situácii, v ktorej sa samosprávy na Slovensku nachádzajú, to istý čas mestám a obciam pomôže. Sme radi, že rezort financií na čele s ministrom vypočul naše požiadavky a chápe nepriaznivú finančnú situáciu všetkých miest a obcí," uviedol Jozef Božik, predseda ZMOS, ktorý o tejto možnosti s MF SR rokoval, pričom reagoval na pondelkové vyhlásenie ministra financií SR Ladislava Kamenického po ukončení kontrolného dňa predsedu vlády Róberta Fica na MF SR. 

ZMOS si váži aj návrh zmeny zákona, ktorý by umožnil mestám a obciam použiť zdroje z rezervného fondu aj na bežné výdavky

DZMOS dlhodobo upozorňuje vládu SR na potrebu dofinancovania územnej samosprávy obcí a miest, ktoré v uplynulých rokov prišli o veľkú časť podielových daní. Takmer 500 miliónov eur, o ktoré boli na podielových daniach ukrátené mestá a obce v dôsledku negatívnych opatrení vlády v uplynulých rokoch, sú pre samosprávy problémom, s ktorým denne zápasia a ich systémové neriešenie bude mať v konečnom dôsledku za následok ohrozenie plnenia samosprávnych funkcií.

ZMOS chápe potrebu konsolidácie verejných financií v dôsledku prijatých opatrení predchádzajúcou vládou, ale problémy samospráv sa nedajú donekonečna riešiť tým, že sa budú odkladať. Je preto dobrým signálom zo strany MF SR, že má snahu aj takýmto spôsobom podať pomocnú ruku mestám a obciam. Predstavitelia ZMOS veria, že otvorený dialóg ktorý aktuálne vláda SR so samosprávami vedie vyústi do ďalších opatrení, ktoré mestám a obciam v ich zložitej finančnej situácii pomôžu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ZMOS, Foto: Facebook / ZMOS (archívna fotografia)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies