Galéria Slovenského rozhlasu predstaví unikátne projekty VAL: CESTY A ASPEKTY ZAJTRAJŠKA

NETKY.SK • 8 Marec 2024, 19:00 • 2 min
Galéria Slovenského rozhlasu predstaví unikátne projekty VAL: CESTY A ASPEKTY ZAJTRAJŠKA

Galéria Slovenského rozhlasu prináša výnimočnú výstavu, ktorá sa zameriava na projekty prospektívnej architektúry združenia VAL. Táto jedinečná výstava ponúka návštevníkom možnosť nahliadnuť do vízií a snov o budúcnosti, ktoré predbehli svoju dobu.

slovakia

left justify in out

Vystavené diela sú dôkazom nekonečnej sebadôvery a kreativity ľudského ducha, ako aj túžby po prekonávaní hraníc bežnej reality. Vernisáž výstavy, ktorej sa zúčastnia aj dvaja zo zakladajúcich členov združenia VAL - Alex Mlynárčik a Ladislav Kupkovič, sa uskutoční v utorok 12. marca 2024 o 17.00 h. v priestoroch Galérie Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici 1.

Projekty združenia VAL, založeného členmi Viera Mecková, Alex Mlynárčik a Ľudovít Kupkovič, sú prejavom syntézy vedy, techniky, umenia a prírody. Svojou prácou nám tieto osobnosti približujú koncepty, ktoré vychádzajú z odlišného priestorového a časového vnímania reality a ukazujú nám, že hranice medzi možným a nemožným sú často len otázkou perspektívy.

Prvá výstava VAL sa konala tajne v Paríži v roku 1977 v galérii Lara Vincy za pomoci priateľov zo žilinského bábkového divadla, ktorí spolu s kulisami previezli za hranice aj tri projekty VAL. V bývalom Československu sa prvá výstava uskutočnila až v roku 1996 v Umeleckej besede v Bratislave, ale nestretla sa s adekvátnym ohlasom, chýbala širšia diskusia. Tá sa rozprúdila až na výstave v Benátkach v roku 1999.

Výstava Cesty a aspekty zajtrajška predstavuje niekoľko kľúčových projektov – HELIOPOLIS, AKUSTICON, SCARABEA, ISTROPORT a ďalšie, ktoré sú dôkladne prepracované, od urbanistických štúdií po detailné vizualizácie a podarilo sa v nich spojiť históriu, prírodné prvky i pokročilé technológie.

„Projekty VAL výrazne predbehli svoju dobu a som presvedčený, že doteraz neboli náležite docenené. Sme radi, že ich môžeme prezentovať v Galérii Slovenského rozhlasu. Po výstavách  Ľudské bytosti, Cez vesmír hľadíme na seba, Najlepší slovenský obraz, Zabudnutí, odídení, odmlčaní, Nikdy nevystavené, Ne(s)pútaní a Péefka nielen ako pozdrav. Veríme, že aj projekty VAL vzbudia zaslúženú pozornosť a tešíme sa, že ich budeme môcť reprízovať aj v galérii Kolektiv 318 v Marseille, ktorá sídli v budove naprojektovanej Le Corbusierom,“ hovorí manažér Galérie Slovenského rozhlasu Ivan Jančár.

Výstava Cesty a aspekty zajtrajška je nielen oslavou geniality a predstavivosti členov združenia VAL, ale aj pripomenutím, že umenie a veda môžu ísť ruka v ruke pri tvorbe lepšej budúcnosti pre nás všetkých. Nenechajte si ujsť túto nevšednú cestu do sveta, kde je všetko možné a objavte ako dnešná doba dobieha a realizuje koncepty, ktoré boli kedysi považované za utópiu. Výstava potrvá od 12. marca 2024 do 26. apríla 2024 a kurátorsky ju zastrešuje Ivan Jančár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Rozhlas a televízia Slovenska
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies