Aké pozitívne účinky na ľudské telo sú spojené s konzumáciou ustríc?

NETKY.SK • 15 Júl 2019, 17:09 • 2 min
Aké pozitívne účinky na ľudské telo sú spojené s konzumáciou ustríc?

BRATISLAVA – Uvažovali ste niekedy nad tým, prečo na dovolenke pri mori nepriberáme? Veď celý deň len ležíme pri vode, keď nám je teplo, ideme sa tak maximálne schladiť. Na raňajky a večeru si často doprajeme toho oveľa viac ako doma. Veď sme predsa na dovolenke. Tento efekt je spôsobený okrem iného aj tým, čo jeme.

slovakia

left justify in out

Pri mori nezvykneme jedávať v reštauráciách také jedlá ako doma. Láka nás práve tá netradičná, no pre domácich úplne bežná strava. Jednou z takýchto typických prímorských dobrôt sú aj ustrice. Mnoho turistov hľadí na ne s odporom, no rovnako tak sa môže aj miestny pozerať na naše halušky. Ako sa hovorí "nesúď knihu podľa obalu." Základom je vždy najprv všetko jedlé ochutnať a až potom si spraviť vlastný názor.

 

img

 

Pre milovníkov ustríc máme však veľmi dobré správy. Pokiaľ ich človek jedáva pravidelne, je odolnejší. Čo to vlastne ale tá ustrice je? Ustrica je doslova jedlý mäkkýš, ktorý je pred okolitým svetom chránený lastúrou. Tá je hrubá a typická svojou šupinatou stavbou. Ustrica sa živý drobnými organickými čiastočkami, ktoré prijíma vo forme morskej vody. Z tej ich následne filtruje. Dorastá do veľkosti maximálne 20 cm.

 

img

 

Na ľudské telo pôsobía pozitívne najmä v týchto piatich bodoch:

 

1. Krvný obeh

Prúdenie krvi v tele ustrice zlepšujú vďaka železu. Obsahujú totiž až 90 %-nú dávku každodennej potreby železa dospelého človeka. A prečo je železo pre ľudské telo tak dôležité? Hrá totiž významnú úlohu pri uvoľňovaní červených krviniek. Pokiaľ máte v krvi nízku hladinu železa, cítite malátnosť, únavu či svalovú slabosť.

 

img


2. Zdravé srdce
Hlavným prínosom pre srdce sú v ustriciach omega-3 mastné kyseliny. Tieto látky vedia kontrolovať zdravú hladinu cholesterolu v krvi. Jej prekročenie totiž môže spôsobovať vysoký krvný tlak. Navyše minerály v ustriciach podporujú aj kardiovaskulárny, teda obehový systém. Látky ako horčík a draslík majú tiež pozitívny vplyv na zníženie krvného tlaku a zmiernenie tlaku v cievach. Konzumáciou ustríc sa do tela navyše dostáva aj vitamín E, vďaka ktorému sú bunkové steny silnejšie a pružnejšie.
 

img

 

3. Posilňovanie libida

Keďže ustrice môžu v našom tele pôsobiť ako afrozidiakum, jedno z najlepších benefitov je preto posilňovanie libida, predovšetkým pri mužoch. Spôsobuje to hlavne koncentrácia zinku, ktorá je v ustriciach o 1 500 % vyššia ako dávka, ktorú človek bežne za deň prijme z inej potravy. Navyše mnoho štúdií poukázalo na prepojenie medzi nedostatkom zinku a sexuálnymi problémami.

 

img


4. Zdravé a pevné kosti
Nutričný profil minerálov v ustriciach je dostatočne pôsobivý na to, aby sme verili tomu, že nám pomáhajú aj pri pevnej stavbe kostí. Ustrice, ktoré obsahujú veľa vápnika, sú nepochybne dôležité na udržanie silných kostí. Okrem toho zinok, selén, železo a meď majú veľký vplyv na trvanlivosť a hustotu kostí. Sú tiež spojené s prevenciou osteoporózy.

 

img


5. Hojenie rán
Zinok je okrem iného veľmi dôležitou súčasťou aj pri procese hojenia rán. Takisto je prospešný pre imunitný systém, pri prevencii infekcie spôsobenej vírusom alebo baktériou.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies