Ladislav Bašternák sa môže predčasne dostať na slobodu!

NETKY.SK • 25 Október 2021, 16:29 • 2 min
Ladislav Bašternák sa môže predčasne dostať na slobodu!

BRATISLAVA - Návrh na podmienečné prepustenie z väzby odsúdeného daňového podvodníka podal riaditeľ dubnickej väznice.

slovakia

left justify in out

Okresný súd Trenčín sa bude 15. novembra na verejnom zasadnutí zaoberať návrhom na podmienečné prepustenie odsúdeného Ladislava Bašternáka z väzenia

 

Jeho podmienečné prepustenie navrhol riaditeľ Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Dubnici nad Váhom, kde si Bašternák odpykáva trest. Informoval o tom hovorca Krajského súdu Trenčín Roman Tarabus.

 

img

 

Takýto postup umožňuje Trestný poriadok v prípade, že osoba odsúdená za zločin si odpykala už polovicu trestu. Tarabus pripomenul, že súd môže odsúdeného podmienečne prepustiť z výkonu trestu odňatia slobody, ak sú splnené súčasne tri zákonné podmienky.

 

Prvá podmienka je formálna, a to, že odsúdený musí vykonať takú časť uloženého trestu, ako stanovuje zákonDruhou podmienkou je, aby odsúdený svojím správaním a plnením svojich povinností vo výkone trestu odňatia slobody preukázal polepšenie.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZOVANÉ: Podnikateľ Bašternák sa priznal ku kráteniu daní! Súd upustil od súhrnného trestu

 

"Na skúmanie splnenia tejto podmienky slúžia súdu hodnotenia odsúdeného z výkonu trestu odňatia slobody a z výkonu väzby. No a napokon súd posudzuje splnenie tretej podmienky, teda či od odsúdeného možno očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život. Ide v podstate o vyslovenie prognózy na základe zhodnotenia všetkých podstatných skutočností týkajúcich sa odsúdeného," vysvetlil Tarabus.

 

img

 

Pri rozhodovaní o podmienečnom prepustení súd prihliada aj na povahu spáchaného trestného činu a na to, v akom ústave na výkon trestu si odsúdený trest odpykáva.

 

Bašternáka v kauze neodvedenia dane a poistného odsúdil v marci 2019 trojčlenný senát odvolacieho Krajského súdu v Bratislave na nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody. Bašternákovi zároveň prepadol majetok v prospech štátu, keďže spôsobil škodu v značnom rozsahu.

 

Prečítajte si tiež: Problémy okolo Bašternákovho bytu v Bonaparte pokračujú! Na vine je správca

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies