Životné prostredie znečisťuje aj toto odvetvie

NETKY.SK • 25 September 2020, 16:02 • 2 min
Životné prostredie znečisťuje aj toto odvetvie

Spoluvinníkmi produkcie emisií je aj segment, ktorý prispieva 39 percentami.

slovakia

left justify in out

Bratislava – Ide o výstavbu a prevádzku budov. Stavebný segment sa podieľa na znečisťovaní životného prostredia, ale môže byť zároveň aj kľúčovým nástrojom zmeny. Tvrdí to Slovenská rada pre zelené budovy (SKGBC).

Dodali, že Slovenská republika sa spolu s ďalšími členskými krajinami Európskej únie (EÚ) zaviazala k uhlíkovej neutralite, a to už do roku 2050.

 

Výzvy

"Stojíme teda na prahu ďalších výziev v stavebníctve a súvisiacich odvetviach, predovšetkým pri hľadaní ďalšieho zefektívňovania prevádzky budov či využívaní bezemisných zdrojov energií," povedal Martin Stohl z HB Reavis.

 

 

Nové zákony

Aj Stohl totiž očakáva nové legislatívne pravidlá, čím by sa mali sprísniť kritériá pre prevádzkové emisie budov, i uhlík zabudovaný v stavebných materiáloch. Inak by sa tak malo pristupovať k návrhom a prevádzke budov.

 

Obnoviteľné energie

Rovnováhu medzi emisiami uhlíka a ich pohlcovaním vy mohla čiastočne vyriešiť podpora prírodných a umelo vytvorených uhlíkových zachytávačov. Pomôcť by mala i redukcia a kompenzácia týchto emisií investovaním do obnoviteľnej energie. A to aj prostredníctvom ekologických technológií a tým, že sa zvýši energetická účinnosť.

 

 

Energetická sebestačnosť

"Dôsledky zmeny klímy budú stále citeľnejšie a nepríjemnejšie. Je najvyšší čas vytvoriť v regiónoch dostatočné odborné, technické a finančné kapacity, ktoré ich dovedú k energetickej sebestačnosti," povedal zástupca združenia Priatelia Zeme–CEPA Juraj Zamkovský.

 

Pomôžu finančníci?
Jana Bendžalová z firmy ENBEE je presvedčená, že obnove budov výrazne pomôže finančný sektor. "Pravidlá oprávnenosti finančnej podpory by mali byť definované v taxanómii úverovej a dotačnej politiky," upresnila.

 

 

V tomto kontexte vznikol projekt ALDREN, ktorý navrhol spoločný európsky dobrovoľný certifikát na podporu investícií do obnovy verejných a komerčných nebytových budov. Ten chce hodnotiť vnútorné prostredie a motivovať nehnuteľnosti k obnove.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies