Militanti z hnutia Hamas pravdepodobne použili zbrane z KĽDR

NETKY.SK • 19 Október 2023, 15:30 • 2 min
Militanti z hnutia Hamas pravdepodobne použili zbrane z KĽDR

SOUL - Zbrane použité počas útoku na Izrael 7. októbra pravdepodobne pochádzali z Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR). Vyplýva to z analýzy videa militantného hnutia Hamas a zhabaných zbraní, Pchjongjang však obvinenia z vyzbrojovania Hamasu odmieta.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa odborníkov používali teroristi z Hamasu raketomet F-7 vyrobený v KĽDR, ktorý vychádza ručnej protitankovej zbrane RPG-7 sovietskej výroby. Pre nízku hmotnosť a možnosť opätovného použitia je veľmi obľúbený v armádach a medzi militantmi po celom svete.

N.R. Jenzen-Jones, odborník na zbrane zo spoločnosti Armament Research Services, upozornil na niekoľko podstatných rozdielov medzi oboma zbraňami, ktoré dokazujú, že zbrane Hamasu pochádzajú z KĽDR. Najvýraznejší je charakteristický červený pruh na F-7. Považuje tiež túto zbraň za vhodnejšiu na boj proti pechote ako proti obrneným vozidlám. Identitu zbraní potvrdili aj vojenskí predstavitelia Kórejskej republiky.

Jenzen-Jones pre agentúru AP uviedol, že prítomnosť zbraní z KĽDR na Blízkom východe nie je prekvapením, pretože Pchjongjang dlhodobo podporuje Hamas. Zbrane z KĽDR sa v tejto oblasti vyskytli aj v minulosti.

Odborníci na propagandistických videách Hamasu určili aj protitankovú riadenú strelu Bulsae (9M133 Kornet) a samopal vz.58. Pôvodne československú zbraň používajú aj Ozbrojené sily Slovenskej republiky.

Zbrane z KĽDR sa dostávajú podľa odborníkov k Hamasu cez Irán. Poukazuje na to incident z decembra roku 2009. Lietadlo KĽDR vtedy pristálo v Bangkoku, aby cestou do Iránu doplnilo palivo. Thajské úrady ho zadržali a na palube odhalili 35 ton zbraní.

Agentúra AP oslovila diplomatické misie KĽDR a Iránu pri Organizácii Spojených národov (OSN) a požiadala o komentár, ani jedna však neodpovedala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / AP Foto: AP / John Minchillo
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies