Životná úroveň Slovákov sa zvyšuje, avšak až 66 % ľudí neočakáva žiadne zmeny

NETKY.SK • 9 September 2017, 06:00 • 2 min
Životná úroveň Slovákov sa zvyšuje, avšak až 66 % ľudí neočakáva žiadne zmeny

BRATISLAVA - Peniaze a životná úroveň sú jednou z najdiskutovanejších tém u Slovákov. A aj keď väčšina tvrdí, že majú k peniazom pozitívny vzťah a vo svojich financiách sa dobre orientujú, prieskumy poukazujú na rezervy v hospodárení.

slovakia

left justify in out

Nadácia PARTNERS a agentúra Focus sa v prieskume, ktorý dnes prezentovali v Bratislave, pozreli bližšie na vzťah Slovákov k peniazom. Najčastejšou obavou spojenou s peniazmi sú pokazené vzťahy s rodinou a známymi, frustrácia z nedostatku, ale aj nedostatočné vzdelanie v oblasti financií.

 

Aké miery má mať zdravý rodinný rozpočet?

 

Podľa prieskumu takmer polovica opýtaných - 48 %, má k svojej životnej úrovni neutrálny postoj. Tvrdia, že ich životná úroveň nie je ani dobrá, ani zlá. Viac než tretina - 38 %, je so svojou životnou úrovňou spokojná a hodnotí ju ako dobrú. Naproti tomu 15 % sa na svoju životnú úroveň sťažuje.

 

Pri otázke, či si myslia, že sa ich životná úroveň domácnosti zmení v priebehu jedného roka až 66 % opýtaných neočakáva žiadne zmeny, 19 % očakáva zlepšenie a 10 % naopak zhoršenie.

 

"Životná úroveň Slovákov sa naozaj zvyšuje, čo dokazujú aj porovnania z prieskumov za posledné roky. Postupne rastú reálne mzdy, úspory v bankách, ale aj spotreba obyvateľov. Okrem iného aj súčasné extrémne vysoké rasty úverov svedčia o tom, že ľudia majú do budúcnosti pozitívne očakávania, že sa im ich situácia minimálne nezmení a budú schopní aj v najbližších rokoch splácať svoje záväzky vyplývajúce z úverov," uviedol Maroš Ovčarik z Finančného kompasu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies