Koniec bojov? Biden privítal prímerie v pásme Gazy

NETKY.SK • 8 August 2022, 07:08 • 2 min
Koniec bojov? Biden privítal prímerie v pásme Gazy

WASHINGTON – Americký prezident Joe Biden privítal v nedeľu prímerie medzi Izraelom a militantmi zo skupiny Palestínsky islamský džihád (PIJ), zamerané na ukončenie najnovšieho konfliktu v pásme Gazy.

slovakia

left justify in out

Všetky strany vyzval, aby ho dodržiavali, informovala agentúra AFP, od ktorej TASR správu prevzala. Biden vo vyhlásení uviedol, že Washington v uplynulých troch dňoch spolupracoval s predstaviteľmi židovského štátu, Palestínskej samosprávy a rôznych krajín v regióne s cieľom „podporiť rýchle vyriešenie tohto konfliktu“.
 

      

„Zároveň vyzývame všetky strany, aby plne uplatňovali prímerie a zabezpečili prísun paliva a humanitárnych zásob do Gazy, keď boje utíchnu,“ apeloval šéf Bieleho domu.
 

      

Vyjadril tiež ľútosť nad zraneniami a smrťou civilistov v pásme Gaze. „Správy o civilných obetiach v Gaze sú tragédiou, či ich spôsobili izraelské útoky na pozície Islamského džihádu, alebo desiatky rakiet Islamského džihádu, ktoré údajne dopadli (na zem) vnútri Gazy,“ uviedol Biden.

 

 

Izraelská armáda od piatka podnikala intenzívne letecké a delostrelecké útoky na ciele PIJ v Gaze. Palestínski militanti medzitým vystrelili na Izrael takmer 1 000 rakiet.
      

„Ako som jasne povedal na svojej nedávnej ceste do Izraela a Predjordánska, Izraelčania aj Palestínčania si zaslúžia žiť v bezpečí a rovnakej miere slobody, prosperity a demokracie,“ doplnil Biden, ktorý región navštívil minulý mesiac.

 

 

Možno vás zaujme: Vojna na Ukrajine je pre Európu najnebezpečnejšia od 2. svetovej vojny, vyhlásil šéf NATO



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies