Život v ilúzii: Vedia vás pozitívne sebaklamy dostať na vrchol? Generácia Z tvrdí, že je to skvelým riešením

NETKY.SK • 20 Apríl 2024, 13:25 • 2 min
Život v ilúzii: Vedia vás pozitívne sebaklamy dostať na vrchol? Generácia Z tvrdí, že je to skvelým riešením

Ilúzie často slúžia ako ochranný mechanizmus, ktorý nás chráni pred ťažkosťami a nepríjemnosťami reality. Keď sa stretneme s problémami, môžeme sa utiecť do ilúzií, aby sme znížili svoj stres a utrpenie. Tie môžu byť hnacou silou, ktorá nás motivuje a poskytuje nám nádej. Sebaklam nás však často vedie ku strate kontaktu s realitou a nízkej sebareflexii.

slovakia

left justify in out

 

Stáva sa vám niekedy, že prechádzate sociálnymi sieťami, absorbujete najnovšie trendy a žargón? Ak ste si nevšimli, slovo „delulu“ je v poslednej dobe všade. Na TikToku majú videá so slovom viac ako päť miliárd videní. Weby ako The New York Times a The Guardian zverejnili vysvetlenie tejto frázy. A vaša 15-ročná neter ho tieto Vianoce takmer určite využije pri jedálenskom stole. Delulu je teda skrátene pre delusion - sebaklam/ilúzia.

Ak ste delulu, máte na niečo falošné alebo nereálne presvedčenie alebo názor. Keď sa ocitnete vo víre „delulu“, možno zistíte, že veríte, že môžete dosiahnuť čokoľvek, bez ohľadu na vaše predchádzajúce skúsenosti alebo kvalifikáciu.

Delulu je skrátená verzia bludu. Podobne ako „bussin“ a „ IJBOL “ je to príklad slangu Gen-Z, ktorý akoby vyskočil z ničoho nič a teraz je všade po sociálnych sieťach.

Ako to vzniklo

Od svojho debutu sa význam delulu neustále vyvíja, pretože TikTokers a používatelia sociálnych médií skúmajú pozitíva a negatíva v klamlivom stupni sebadôvery.

Sabrina Bahsoon, alias „Tube Girl“, sa vďaka svojim videám, na ktorých neospravedlňujúco tancuje v londýnskom metre, stala plagátovým dieťaťom pre delulu. Inšpirovala trend ľudí robiť to isté na vzdialených miestach, ako je New York , Perth a Rumunsko. Jej cieľom je inšpirovať nasledovníkov, aby sa „prestali starať o to, čo si ľudia myslia,“ povedala pre TODAY.com v predchádzajúcom rozhovore.

 

Je to skutočne riešením?

Je klamanie riešením (alebo solulu) vašich problémov, ako tvrdia niektorí TikTokeri?

Niektorí ľudia tvrdia, že akceptovanie bludného myslenia v rozumnej miere bolo užitočným motivátorom. "Ak chcete žiť život naplno, musíte mať trochu ilúzie. Musíte veriť, že veci sú možné, a potom si k tomu musíte urobiť cestu," hovorí Gakidis, 31-ročný newyorčan.

Psychoterapeutka Alison McKleroy hovorí, že postoj delulu môže skutočne viesť k sebadôvere.

Nádej či motivácia ako pozitíva

Ilúzie často slúžia ako ochranný mechanizmus, ktorý nás chráni pred ťažkosťami a nepríjemnosťami reality. Keď sa stretneme s problémami, môžeme sa utiecť do ilúzií, aby sme znížili svoj stres a utrpenie. Ilúzie môžu byť hnacou silou, ktorá nás motivuje a poskytuje nám nádej. Napríklad presvedčenie, že dosiahneme svoje ciele, môže posilniť našu determináciu a pomôcť nám prekonať prekážky.

Ilúzie nám môžu otvoriť dvere k našej kreativite a fantázii. Pomáhajú nám vytvárať príbehy, umenia a rozmýšľať mimo bežných hraníc reality. Fantázia nám umožňuje vidieť svet v novom svetle a objavovať nové možnosti. Niektoré ilúzie nám môžu prinášať emocionálnu pohodu. Napríklad romantické ilúzie môžu zlepšiť našu náladu a prispieť k pocitu šťastia, aj keď sú založené na nepravde.

Nedostatok sebareflexie

Príliš veľká závislosť od ilúzií nás môže odstrihnúť od skutočnosti. To môže viesť k ignorovaniu problémov a nepríjemných situácií, čo má za následok väčšie ťažkosti v budúcnosti. Keď sa naše ilúzie stretávajú so skutočnosťou, môže to viesť k veľkým sklamaniam a frustrácii. Nerealistické očakávania môžu vyvolať pocity zrady a smútku. Prílišné zakrývanie sa ilúziami môže mať za následok stratu príležitostí. Keď sme príliš fixovaní na svoje predstavy, môžeme prehliadnuť reálne príležitosti a možnosti v živote.

Žitie v ilúzii, že sme už dosiahli svoj vrchol, môže spomaliť náš osobný rast a rozvoj. Nedostatok sebareflexie a sebakritiky môže brániť našej schopnosti zlepšovať sa a učiť sa zo svojich chýb.

Nestraťte kontakt s realitou

Byť nerealistický alebo príliš idealistický, pokiaľ ide o snívanie o dobrom živote pre seba, nie je zlé. Znamená to len, že máte radikálne sebavedomie, ktoré vám môže pomôcť dostať sa do vysnívanej situácie. Je však nevyhnutné dosiahnuť rovnováhu. Hoci vám „delulu“ môže poskytnúť krátkodobú podporu, je dôležité nestratiť kontakt s realitou . Prílišné sebavedomie môže niekedy viesť k impulzívnym rozhodnutiam alebo nereálnym očakávaniam. Kľúčom je použiť túto novonadobudnutú sebadôveru ako nástroj osobného rastu

Pamätajte, že byť delulu funguje iba vtedy, keď je tento pojem prepojený s priamou s akciou.

Je dôležité nájsť rovnováhu medzi využívaním ilúzií ako ochranného mechanizmu a udržiavaním kontaktu s realitou. Ilúzie môžu byť užitočné pri zvládaní stresu a motivácii, ale nemali by nás odviesť od skutočných problémov a príležitostí. Je preto dôležité byť schopný rozpoznať, kedy je vhodné žiť v ilúzii a kedy je potrebné čeliť realite tvárou v tvár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: huffpost.com, today.com, medium.com. titulná foto: Medium
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies