Cichanovská pritvrdila voči Lukašenkovi. Prezident má 12 dní na to, aby splnil jej požiadavky

NETKY.SK • 13 Október 2020, 15:39 • 2 min
Cichanovská pritvrdila voči Lukašenkovi. Prezident má 12 dní na to, aby splnil jej požiadavky

VILNIUS - Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská dala bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi ultimátum.

slovakia

left justify in out

Sviatlana Cichanovská uviedla, že pokiaľ bieloruský prezident Alexandr Lukašenko do 12 dní neodstúpi, nezastaví násilie a neprepustí politických väzňov, podniky po celej krajine vstúpia do štrajku. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

img

 

Krajine hrozí štrajková pohotovosť

"Ak naše požiadavky nebudú splnené do 25. októbra, celá krajina vyjde v pokoji do ulíc," vyhlásila Cichanovská, ktorá sa aktuálne nachádza v exile vo Vilniuse.

 

Súvisiaci článok: Lukašenko sa stretol so zatknutými vodcami bieloruskej opozície

 

"Všetky podniky vstúpia 26. októbra do štrajku, všetky cesty budú zablokované a štátne podniky nebudú mať žiadny odbyt," dodala.

 

img

 

Líderka ľudí vyzvala, aby v demonštráciách pokračovali

V priebehu piatka (9. septembra) Cichanovská vyzvala svojich priaznivcov, aby zintenzívnili štrajky v továrňach po celej krajine a tak donútili Lukašenka zorganizovať nové prezidentské voľby.

 

"Žiadam vás, pokračujte a rozširujte štrajky," uviedla opozičná líderka. "Nenechajte sa zastrašiť," apeluje Cichanovská na nespokojných ľudí v uliciach. 

 

Polícia zastrašuje protestujúcich

Bieloruská polícia v pondelok pohrozila použitím ostrých nábojov voči do protestujúcim. Zdôvodnila to tým, že opoziční demonštranti sa čoraz viac radikalizujú.

 

Mohlo by vás zaujímať: Po rivalke Lukašenka v prezidentských voľbách je v Rusku vyhlásené pátranie

 

Masové protesty vypukli v Bielorusku po zverejnení výsledkov augustových prezidentských volieb, v ktorých Lukašenko podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil s vyše 80 percentami hlasov, zatiaľ čo Cichanovskú malo podporiť iba niečo vyše 10% voličov. Kritici však tvrdia, že hlasovanie bolo zmanipulované.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies