Slovenské bezpečnostné fórum 2019 bolo otvorené

NETKY.SK • 8 Október 2019, 07:54 • 2 min
Slovenské bezpečnostné fórum 2019 bolo otvorené

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR František Ružička v pondelok otvoril Slovenské bezpečnostné fórum (SBF) 2019. Informáciu poskytol tlačový odbor rezortu diplomacie.

slovakia

left justify in out

Fórum podľa Ružičku prispieva k širšej a bohatšej diskusii. "Nežijeme v jednoduchej dobe. Kľúčové je, aby sa do diskusie zapájali experti, aby ju uchopili médiá a venovali sa jej politici," uviedol na 13. ročníku podujatia.

 

img

 

Pripomenul, že bežnou súčasťou bezpečnostného prostredia sa stali kybernetické útoky a hybridné taktiky sú kľúčovým prvkom konfliktov. Na nové výzvy a situácie musia podľa neho reagovať aj tradičné partnerstvá. "Zažívame krízu multilateralizmu, posilňuje sa unilateralizmus a nacionalizmus. Spochybňované sú multilaterálne právne rámce v odzbrojovaní, ale aj v obchode. Nastupujú nové technológie, ktoré prinášajú nevídané možnosti, ale aj nepredvídateľné nástrahy," skonštatoval.

 

img

 

Štátny tajomník zdôraznil tiež nárast dôležitosti spojenectiev. Myslí si, že existencia a dodržiavanie pravidiel prinášajú pre krajiny ako Slovensko stabilitu a bezpečnostné záruky. SBF sa venovalo najmä proeurópskemu a proatlantickému ukotveniu zahraničnej politiky Slovenskej republiky, kybernetickej bezpečnosti, ako aj pohľadu Slovenska na Ukrajinu. Účastníci si zároveň pripomenuli 15. výročie vstupu SR do Európskej únie a NATO.

 

img

 

Druhá najväčšia bezpečnostná konferencia krajiny každoročne hostí viac ako 150 predstaviteľov štátnej správy, diplomatického zboru, akademickej i mimovládnej sféry a novinárov. Organizátormi sú Euroatlantické centrum a Univerzitná knižnica v Bratislave – Depozitná knižnica NATO.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies