Vážne obvinenie z USA: Rusko pripravilo zámienku pre útok na Ukrajinu!

NETKY.SK • 14 Január 2022, 19:51 • 2 min
Vážne obvinenie z USA: Rusko pripravilo zámienku pre útok na Ukrajinu!

WASHINGTON/MOSKVA - Rusko nasadilo záškodníkov cvičených na manipuláciu s výbušninami, ktorí majú vykonať útok na proruské ciele vo východoukrajinskom Donbase. Ten má poslúžiť ako zámienka na napadnutie Ukrajiny, uviedol v piatok nemenovaný americký predstaviteľ, píše agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

„Máme informácie, ktoré naznačujú, že Rusko vyslalo skupinu záškodníkov, ktorí majú vykonať na východe Ukrajiny operáciu pod falošnou vlajkou, ktorá by sa javila ako operácia ukrajinských síl,“ povedal pod podmienkou anonymity predstaviteľ USA. Dodal, že vyslaní záškodníci sú vycvičení na mestský boj a používanie výbušnín s cieľom vykonať sabotážne útoky namierené voči proruským silám.

 

img

 

Rovnaký zdroj tiež povedal, že Rusko zároveň posilnilo dezinformačnú kampaň na sociálnych sieťach vrátane príspevkov, ktoré z podnecovania napätia vinia Ukrajinu a Západ. „Z našich informácií tiež vyplýva, že osoby pracujúce v záujme rozširovania ruského vplyvu začínajú fabrikovať provokácie týkajúce sa Ukrajiny v štátnych médiách i na sociálnych sieťach, aby ospravedlnili ruskú intervenciu a spôsobili rozpory na Ukrajine,“ povedal citovaný zdroj.

 

Prečítajte si tiež: Na internet unikli cenné armádne dokumenty

 

Uvedené zistenia amerických spravodajských služieb zverejnili deň po štvrtkovom vyhlásení Jakea Sullivana, poradcu prezidenta Joe Bidena pre národnú bezpečnosť, ktorý uviedol, že Rusko si buduje základy pre možné vyfabrikovanie zámienky pre inváziu na Ukrajinu. Podobnú taktiku podľa Sullivana zvolilo Rusko i v roku 2014, keď obsadilo ukrajinský Krymský polostrov.

 

img

 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok odmietol tvrdenia amerických spravodajských služieb, že zámienkou pre ruskú inváziu na Ukrajinu by sa mohli stať falošné útoky Rusov na vlastné ciele. Peskov tieto vyjadrenia označil za nepodložené, informovala agentúra TASS. „Všetky takéto vyhlásenia, ktoré doteraz zazneli, sú neopodstatnené a ničím nepodložené,“ uviedol Peskov.

 

Možno vás zaujme: USA vyzvali Rusko, aby bezodkladne stiahlo svojich vojakov z Kazachstanu




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies