Život medzi hadmi: Ako prekonať zradu blízkej osoby?

NETKY.SK • 7 Marec 2024, 14:45 • 2 min
Život medzi hadmi: Ako prekonať zradu blízkej osoby?

Zrada znamená porušenie dôvery a dôvery niekoho. Keď ľudia vstúpia do oddaného vzťahu, súhlasia s tým, že budú žiť podľa základných hodnôt vzťahu (napr. dôvera, záväzok, rešpekt). Keď jeden z partnerov preruší puto dôvery, naruší to základy vzťahu. Ovplyvňuje to sebavedomie zradeného partnera a núti ho pochybovať o svojej vlastnej hodnote.

slovakia

left justify in out

Po zrade väčšina z nás chce dve veci, zvyčajne v rovnakom čase. Chceme zraniť osobu, ktorá nám ublížila – tak hlboko a neznesiteľne – ako sme boli zranení my, a chceme sa povzniesť nad situáciu a ponúknuť tejto osobe odpustenie. Ani jedna z týchto taktík však nefunguje. Zraňujúce slová majú tendenciu byť bumerangom a vy sa cítite rovnako hrozne ako osoba, ktorej ste chceli ublížiť. Odpustenie, najmä ak je polovičaté, má tendenciu vyznieť ako blahosklonnosť.

Prečo zrada tak bolí?

Zrada prichádza v mnohých podobách. Neobmedzuje sa len na neveru, zrada môže zahŕňať porušovanie sľubov, klamstvo alebo zadržiavanie informácií, neuprednostňovanie vzťahu alebo zverejnenie informácií, ktoré boli zdieľané dôverne.

Zrada znamená porušenie dôvery a dôvery niekoho. Keď ľudia vstúpia do oddaného vzťahu, súhlasia s tým, že budú žiť podľa základných hodnôt vzťahu (napr. dôvera, záväzok, rešpekt). Keď jeden z partnerov preruší puto dôvery, naruší to základy vzťahu. Ovplyvňuje to sebavedomie zradeného partnera a núti ho pochybovať o svojej vlastnej hodnote. Zradený partner sa tiež cíti zmätený, pretože začína pochybovať o všetkom, čo zradca povedal a urobil. Pre ľudí, ktorí boli zradení, môže byť ťažké dôverovať ľuďom, čo im bráni vo vytváraní zmysluplných vzťahov.

Narušená dôvera

V závislosti od jednotlivca sú zrady bolestivé z rôznych dôvodov. Zrada vo vzťahoch však väčšinou bolí, pretože často máme pocit, že náš partner, ktorý nám má byť najbližší, konal proti nám a svojím konaním nás vystavil bolesti.

A práve preto zrada tak bolí. Tam, kde bola kedysi istota, je teraz neistota. Tam, kde bolo pochopenie, je teraz nedorozumenie. A tam, kde bola viera, sú teraz pochybnosti. A to bolí. Keď sa dôvera naruší, jednotlivci môžu zistiť, že spochybňujú nielen úprimnosť svojho partnera, ale aj svoju vlastnú hodnotu a schopnosť udržiavať zdravé vzťahy. To môže viesť k pocitom izolácie, zúfalstva a uväznenia v cykle zrady a bolesti.

Prijatie zrady a pocitov

Zrada pre vás mohla byť šokom. Často je ťažké pochopiť, ako a prečo by vás daná osoba zradila. Aby ste sa však vyliečili, musíte uznať a prijať, že zrada sa stala. To neznamená, že ste s tým v poriadku, ale ako odrazový mostík musíte uznať, že k činu došlo. 

Hnev, smútok, znechutenie, neistota a osamelosť – po zrade môžete zažiť vlnu emócií. Sú to oprávnené pocity zrady. Nepopierajte ich ani ich nepotláčajte. Označte tieto pocity. Možno si ich budete chcieť aj zapísať. 

Postavte sa svojmu zradcovi

Každý má špecifický uhol pohľadu. To, čo sa jednému človeku zdá ako jasná zrada, môže byť pre iného vnímané ako skreslená perspektíva. Preto je neuveriteľne dôležité konfrontovať sa s druhou zainteresovanou osobou. Ako jednotlivec vníma svoje skutočné zámery?

Dajte tomu človeku príležitosť vysvetliť. Nestojí za to držať vo vnútri frustráciu, ak existuje šanca, že „zrada“ môže byť nedorozumenie, ktoré sa vymklo spod kontroly. Zadržiavanie odporu a negatívnej energie voči jednej osobe sa nevyhnutne prenesie do iných vzťahov vo vašom živote - profesionálnych aj osobných.

Päť štádií zrady

Zrada je komplexná a bolestivá skúsenosť, ktorá môže mať trvalé následky na jednotlivcov a vzťahy. Hoci neexistuje všeobecne akceptovaný model štádií zrady v osobných vzťahoch, mnohí psychológovia a odborníci na vzťahy navrhujú rôzne rámce, ktoré pomáhajú pochopiť tento proces. Tu je jeden taký rámec, ktorý rozdeľuje zradu do piatich etáp:

Objav: Toto je počiatočná fáza, keď sa zradená osoba uvedomí. Často je charakterizovaný šokom, nedôverou a zmätkom, keď sa jednotlivec snaží spracovať informácie a pochopiť, čo sa stalo.

Emocionálne otrasy: V tomto štádiu zradený jedinec zažíva horskú dráhu emócií, vrátane hnevu, zranení a zúfalstva. Je bežné, že jednotlivci sa cítia emocionálne ohromení a oscilujú medzi rôznymi emóciami, keď sa pokúšajú vyrovnať sa so zradou. Počas tejto fázy, ak zrazená osoba mala podobnú traumu z minulosti, emócie a ich nestabilita sú zosilnené.

Tvorba významu: Počas tejto fázy zradená osoba začne analyzovať zradu v snahe pochopiť, prečo sa to stalo. Môžu spochybňovať svoje vlastné činy, činy zradcu a okolnosti súvisiace so zradou. Táto fáza môže zahŕňať veľkú introspekciu a sebareflexiu.

Prebudovanie: V tejto fáze sa zradený partner rozhodne, či chce vzťah napraviť alebo ísť ďalej. Ak sa rozhodnú na vzťahu pracovať, pravdepodobne si vytvoria nové hranice, zapoja sa do otvorenej komunikácie so zradcom a vyhľadajú odbornú pomoc, ak tak ešte neurobili. Ak sa rozhodnú ísť ďalej, môžu si začať vytvárať nový život bez zradcu so zameraním na svoj vlastný liečebný proces a osobný rast.

Prijatie a uzdravenie: Táto posledná fáza zahŕňa zmierenie sa so zradou a nájdenie pocitu uzavretosti. Zrazená osoba sa naučí odpúšťať, buď obnoviť vzťah, alebo nechať ísť a ísť vpred. Toto štádium sa vyznačuje obnovením dôvery, osobným rastom a novo nájdeným spojením so sebou samým a ostatnými.

Uprednostňujte starostlivosť o seba

Starostlivosť o seba je nevyhnutná pre uzdravenie zo zrady. Zahŕňa uprednostňovanie aktivít, ktoré podporujú vašu fyzickú a emocionálnu pohodu. 
Napríklad pravidelné cvičenie môže uvoľniť endorfíny a zlepšiť vašu náladu. Meditačné a relaxačné techniky, ako sú hlboké dychové cvičenia, môžu pomôcť znížiť stres a úzkosť. 

Okrem toho, zapojenie sa do koníčkov a záujmov, ktoré máte radi, či už je to maľovanie, turistika alebo čítanie, môže poskytnúť pocit naplnenia a rozptýlenia od bolesti zo zrady. Starostlivosťou o seba si budujete odolnosť a vytvárate základ pre emocionálne zotavenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: oprah.com, annabellepsychology.com, entrepreneur.com. titulná foto: cruciformstuff.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies