Slovenský portál odkrýva majiteľov akvaparkov či skirezortov

NETKY.SK • 24 Február 2022, 15:10 • 2 min
Slovenský portál odkrýva majiteľov akvaparkov či skirezortov

BRATISLAVA - Transparency International Slovensko (TIS) rozširuje portál Ktovlastni.sk. K doterajším viac ako 600 hotelom pribudlo ďalších 300 zariadení. Mimovládna organizácia TASR informovala, že odkryla aj vlastnícke pozadie slovenských skirezortov, akvaparkov, termálnych kúpalísk, kúpeľov, golfových ihrísk, ďalších turistických a športových areálov či adrenalínových atrakcií.

slovakia

left justify in out

Pri plánovaní dovoleniek môžu zodpovední Slováci popri cene a kvalite služieb zvážiť aj etický rozmer nakupovania takýchto služieb. Rozšírenie portálu bolo možné aj vďaka fundraisingovej kampani s troma stovkami individuálnych podporovateľov. Pôvodnú mapu vlastníctva hotelov predstavila TIS v júni minulého roka. Aj mnohé zariadenia turistického ruchu, ktoré pribudli teraz, majú problémy s transparentnosťou.

 

img

 

Prevádzkovateľa nezverejňuje na webe štvrtina z nich, pri hoteloch chýbali základné informácie dokonca takmer pri tretine. O konečnom vlastníkovi informuje 86 % nových zariadení, tretina v registri partnerov verejného sektora. Najhoršie sú golfové rezorty – vlastnícke pozadie tají takmer polovica.

 

Prečítajte si tiež: Mesto Trenčín zvýši bezpečnosť informačných systémov proti kybernetickým útokom

 

Podstatou portálu je objektívne hodnotenie zariadení podľa stupňa ich transparentnosti, informácií o vlastníctve, zverejňovaní finančných výkazov a podľa zadlženosti voči štátu. To je doplnené pohľadom odbornej komisie zloženej zo žurnalistov a ekonomických analytikov. Zariadenia posudzovali podľa veľkosti a početnosti korupčných či kriminálnych káuz vlastníkov.

 

img

 

Výsledné hodnotenie transparentnosti radí nové zariadenia do šiestich skupín podľa dosiahnutého percentuálneho skóre. Až polovica je výborných, teda takých, pri ktorých neexistuje etická prekážka, ktorá by bránila v ich návšteve. Na opačnom konci hodnotenia je 15 neuspokojivých alebo dokonca problémových zariadení. Samotná odborná komisia neodporúča alebo vôbec neodporúča návštevu 12 zariadení.

 

Podobne ako pri hoteloch i pre ďalšie zariadenia na mape platí, že väčšinu prevádzkujú kauzami nezaťažení a féroví podnikatelia, ktorí majetok nadobudli tvrdou prácou. Dôležitosť témy etického nakupovania potvrdil prieskum verejnej mienky, ktorý uskutočnila pre TIS agentúra Focus v novembri minulého roku. Polovica Slovákov je podľa neho ochotná riadiť sa pri plánovaní dovolenky aj princípmi tzv. etického nakupovania, z ktorého sa stáva trend prenikajúci aj na Slovensko.

 

img

 

Približne 27 % ľudí by zariadenie úplne prestalo navštevovať, ak by sa dozvedeli, že ho vlastní človek, ktorý zbohatol na podvodoch a korupcii. Štvrtina ľudí by ho navštevovala menej často. Pre takmer dve tretiny ľudí by bola prekážkou informácia, že areál vlastní človek spájaný s kriminálnou činnosťou.

 

Možno vás zaujme: REPORTÁŽ 22. 2. 2022, dvojitá svadba sestier, z ktorých má jedna dokonca dvojičky, v bratislavskom Ružinove!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies