Podľa konzília odborníkov by sa žiaci mohli vrátiť do škôl už budúci týždeň

NETKY.SK • 2 Február 2021, 18:45 • 2 min
Podľa konzília odborníkov by sa žiaci mohli vrátiť do škôl už budúci týždeň

BRATISLAVA - Konzílium odborníkov navrhlo, aby sa od pondelka 8. februára mohli vrátiť do škôl žiaci prvého stupňa základných škôl a zároveň študenti končiacich ročníkov stredných škôl.

slovakia

left justify in out

Podmienkou bude pretestovanie rodičov a v prípade stredných škôl aj samotných študentov. Otvorené by mali byť aj škôlky. Ako ďalej po zasadnutí pandemickej komisie uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí, meniť by sa v tejto súvislosti mal COVID automat.

 

img

 

Sprísnia sa tzv. národné kritéria, ktoré budú musieť byť splnené, aby sa Slovensko dostalo z aktuálnej čiernej fázy do lepšej, bordovej fázy. Okrem iného bude podmienkou prechodu aj pokles hospitalizácií pod hodnotu 3 000.

Pandemická komisia odsúhlasila tiež sprísnenie dvoch ďalších kritérií. Priemerný počet pozitívne testovaných osôb a reprodukčné číslo sa sprísnili o 20 %. Minister Krajčí doplnil, že sa COVID automat sprísňuje pre prítomnosť britskej mutácie koronavírusu.

 

img

 

"Vysvetľujeme si prítomnosťou mutácií to, že sa epidemiologická situácia nezlepšuje natoľko, ako sme predpokladali počas predĺženého núdzového stavu, testovania a po skončení vianočných sviatkov," doplnil hlavný hygienik Ján Mikas.

 

img

 

Dodal, že v jeden deň počas tohto týždňa pretestujú všetky pozitívne vzorky z PCR testov testom na britský variant. "Aby sme lepšie vedeli, aké zastúpenie mutácie na Slovenku naozaj je," vysvetlil Mikas.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies